Când spui cuvântul vară automat aminteşti de concediile mult aşteptate, de mare, de statul la soare şi de bronzul perfect. Având în vedere că nu puţine sunt cazurile când persoanele stau la soare între orele 11-17 sau a celor care exagerează tocmai pentru a obţine nuanţa arămie a pielii, important este să nu uităm şi de riscurile pentru sănătate.

Medicul dermatolog Mihaela Leventer, de la Centrului de referinţă „Dr. Leventer Centre“, ne sfătuieşte ce trebuie să facem în astfel de situaţii.

Nu neglija arsurile solare

„Pentru că noi, românii, avem o piele deschisă la culoare, suntem mai expuşi riscului de cancer de piele. Consecinţele grave ale unei arsuri pot apărea peste ani. Copiii sunt cei mai expuşi arsurilor, de aceea părinţii trebuie să ştie că acestea cresc riscul de cancer chiar şi cu 75 la sută dacă se produc până la vârsta de 7 ani“, afirmă medicul dermatolog.

Monitorizează cu atenţie zonele expuse frecvent la lumina solară

„Apar tot timpul studii noi care demonstrează că soarele şi expunerile necontrolate la ultraviolete cresc riscul de cancer. Extrem de atenţi trebuie să fie şoferii care au obiceiul de a conduce cu braţul stâng în afara maşinii. Ei ar trebui să meargă vara cu geamurile închise care au, de obicei, protecţie UV“, spune Mihaela Leventer.

Ai aluniţe? Nu te baza doar pe cremele cu factor de protecţie

„Există pe piaţă multe creme cu SPF eficiente, precum cele dermocosmetice din farmacii. La fel sunt şi produsele de fotoprotecţie destinate sportivilor şi militarilor aflaţi în misiune în zone calde. Acestea sunt eficiente împotriva arsurilor, dar nu vă feresc în totalitate de cancer. Dacă aveţi aluniţe cu potenţial de transformare în melanom malign, expunerea la lumină poate grăbi procesul, chiar dacă folosiţi creme eficiente cu factor de protecţie“, adaugă doctor Leventer.

Pot apărea şi alte semne ale expunerii exagerate la soare

„Nu doar aluniţele trebuie atent monitorizate. Radiaţiile ultraviolete pot provoca leziuni cutanate numite keratoze actinice, pete roz, roşii, aspre şi descuamate. Acestea se pot transforma în timp în carcinoame spinocelulare, forme de cancer cutanat care au şanse mari de vindecare dacă sunt diagnosticate şi tratate la timp“, ne sfătuieşte medicul.

Mergi cu toată familia la dermatolog, dacă aluniţele sunt o „moştenire”

„Statisticile spun că riscul de apariţie a unui melanom este de 1.000 de ori mai mare în familiile în care a existat o astfel de afecţiune. Pe fondul acestei moşteniri genetice, radiaţiile ultraviolete pot declanşa multiplicări celulare care scapă de sub control şi se transformă în cancer. Examinarea periodică a copiilor care merg la plajă şi au multe aluniţe devine obligatorie“, îndeamnă dermatologul.