Ceaiul negru conţine nutrienţi care sunt diferiţi de cei care se găsesc în ceaiul verde şi ceaiul alb. Cu toate acestea, şi ceaiul negru este relaţionat cu pierderea în greutate.

Conţine antioxidanţi numiţi polifenoli, asociaţi cu o mulţime de beneficii pentru sănătate, cum ar fi pierderea în greutate. În plus, polifenolii din ceaiul negru ajută la producţia de acizi graşi cu lanţ scurt, cunoscuţi pentru proprietăţile lor de accelerare a metabolismului. Ceaiul negru are efecte benefice şi asupra glicemiei.

Cercetările arată că un consum regulat de ceai negru elimină riscul de diabet de tipul II. Trebuie să bei cel puţin trei căni pe zi pentru a reduce riscul de a face boala cu până la 42%.

Efectele pozitive ale consumului de ceai negru

Previne afecţiunile cardiace

Doar două căni de ceai negru pe zi, şi inima ta va fi ferită de eventualele accidente cardiovasculare cu până la 21%. Şi asta datorită polifenolilor ce îi conţine. În plus, aceşti antioxidanţi ajută la repararea structurii de ADN mai ales din cauza viciilor precum tutnul sau ate substanţe chimice. Faţă de tipul de antioxidanţi ce îi poţi lua din fructe şi legume, cei din ceaiul negru sunt mult mai benefici.

Flavonoidele regăsite în frunzele de ceai negru ajută la menţinerea sănătăţii arterelor, la relaxarea vaselor de sânge, oferind totodată şi protecţie împotriva maladiei Parkinson.

Menţine sănătatea osoasă

Datorită produselor fitochimice ce se regăsesc în ceaiul negru, consumul constant ajută la menţinerea osoasă şi la scăderea şanselor de a dezvolta artrită.

Studiile făcute pe seama compoziţiei sale, au scos la iveală şi faptul că acest tip de ceai oferă o numită protecţie inclusiv împotriva apariţiei diabetului de tip 2.

Doar o singură cană de ceai este mai mult decât suficient pentru a te ajuta să te simţi mai bine şi să uiţi de griji.

Are efect diuretic

Motivul pentru care este aşa bun prieten cu silueta este acela că ajută la eliminarea toxinelor, prin efectul său diuretic. În plus polifenolul şi catechinele ajută la prevenirea apariţiei diferitelor forme de cancer, în special pe cel ovarian în cazul femeilor.

Bineînţeles că nu este suficient doar să bei ceai negru, trebuie să ai parte de un stil de viaţă cât mai echilibrat.

Este de asemenea un excelent stimulent al activităţii cerebrale, şi asta datorită cantităţii de cafeină ce se regăseşte în cantităţi reduse în ceaiul negru, fiind un stimulent minunat ce contribuie la reglarea circulaţiei sângelui către creier.

Contraindicaţiile ceaiului negru

În cazul în care ai probleme cu absorbţia fierului în organism atunci este contraindicat să consumi ceai negru, decât cu o oră înainte de masă, însă nu pe termen lung.

Deoarece are totuşi un conţinut de cofeină, poate favoriza creşterea tensiunii arteriale, poate predispune la insomnie mai ales dacă îl bei seara.

În cantităţi foarte mari consumat, ceaiul negru favorizează pierderea mineralelor mai ales a potasiului, calciului şi sodiului din organism prin intermediul urinei.