Spirometrii gratuite. Testul ajută la diagnosticarea astmului

image

Cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Astmului, Societatea Română de Pneumologie oferă spirometrii gratuite, timp de două zile, în Sun Plaza din București și în Iulius Mall din Timișoara. Programul spirometriilor gratuite este sâmbătă, 11 mai și duminică, 12 mai, între orele 10:00 – 22:00, în ambele centre comerciale.

Inițiativa reflectă tema aleasă în 2024 de Inițiativa Globală pentru Astm (GINA) – „Educația despre astm responsabilizează” – și este un prim pas în a ajuta persoanele cu astm să obțină informațiile necesare pentru a primi un diagnostic corespunzător și pentru a alege tratamentul potrivit. Morbiditatea și mortalitatea când vine vorba de astm sunt prevenibile, însă o bună colaborare între medici și pacienți este esențială în stabilirea celui mai eficient tratament.  

Află mai multe despre SPIROMETRIE

Indicată pentru depistarea astmului

Spirometria este un test simplu utilizat pentru diagnosticarea astmului bronșic, atunci când simptomele conduc la suspiciunea de astm.

Spirometria este utilizată, de asemenea, și după diagnostic, pentru monitorizarea bolii.

Astmul este una dintre cel mai frecvente boli cronice și afectează peste 315 de milioane de persoane din întreaga lume, provocând aproximativ 346.000 de decese anual. În ciuda apariției unor tratamente inovative, diagnosticarea și tratamentul astmului rămân o provocare. Ziua Mondială de Luptă împotriva Astmului este marcată în întreaga lume în prima zi de marți a lunii mai, în scopul conștientizării și educației în legătură cu astmul bronșic. Tema din acest an este „Educația despre astm responsabilizează!”.

În România, sunt aproximativ un milion de persoane care suferă de astm și care fac aproximativ 200.000 exacerbări (crize) severe în fiecare an, ceea ce înseamnă că în fiecare minut, un pacient este expus un atac de astm care îi pune în pericol viața.

Astmul este o boală a căilor respiratorii care transportă aer către plămâni. Din cauza bolii, căile respiratorii ajung să se îngusteze și să se umple cu mucus, lucru care face respirația dificilă și duce la episoade de tuse. Atunci când astmul este tratat corespunzător, căile respiratorii sunt curate, iar aerul circulă normal. Astmul poate apărea încă din copilărie sau la orice altă vârstă și nu este o boală contagioasă, chiar dacă, uneori, mai mulți membri ai aceleiași familii pot suferi de astm.

Cauzele apariției astmului bronșic nu sunt pe deplin înțelese, însă boala este cauzată, cel mai probabil, de o combinație între factori ereditari și factori de mediu. Spre exemplu, copiii care suferă de alergii alimentare sunt mai predispuși la astm.

Cele mai frecvente simptome ale astmului 

· respirație șuierătoare;

· senzație de limitare a respirației;

· tuse - mai accentuată în timpul nopții și în orele dimineții;

· dureri toracice - mai accentuate în timpul nopții și în orele dimineții;

· persoanele care suferă de astm bronșic se pot trezi în timpul nopții din cauza tusei sau a dificultăților de respirație;

· crize de astm - care sunt episodice. Ele pot fi ușoare, grave sau foarte grave. În timpul unei crize severe de astm, pacientul poate muri.

Sfaturi pentru a ține boala sub control pentru pacienții cu astm bronșic:

1. Asigurați-vă că respectați tratamentul prescris de medic și că știți cum să utilizați inhalatorul corect și folosiți-l ori de câte ori vă spune medicul.

2. Mergeți la medic cel puțin o dată pe an pentru controale sau imediat după ce ați avut un atac de astm sau o accentuare a simptomelor. Vizita periodică la medic este necesară și dacă vă simțiți bine.

3. Cereți un plan de acțiune scris pentru astmul bronșic, astfel încât să știți ce aveți de făcut pentru a gestiona bine boala sau atunci când ea se agravează.

4. Stați cât mai departe de factorii de risc care pot declanșa crize de astm - praf, blană de animale, polen, mucegai, fum de țigară, poluare, infecții respiratorii, efort fizic mare.