Ce boli se pot depista prin spirometrie

1 plamani jpg jpeg

Tusea persistentă şi senzaţia de sufocare sunt principalele semne care îl fac pe medic să recomande spirometria, un test simplu, care se efectuează cu ajutorul unui dispozitiv numit spirometru. Este indicată investigaţia şi dacă eşti fumător, ai depăşit o anumită vârstă ori eşti la risc să dezvolţi o afecţiune pulmonară.

Spirometria este importantă pentru diagnosticarea şi monitorizarea unor boli cronice ale bronhiilor şi plămânilor, precum astmul, bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC), emfizemul, fibroza pulmonară. Spirometrul măsoară cantitatea de aer pe care o persoană o poate inspira sau expira în mod voluntar. 

Situaţii în care se recomandă testul 

Dacă ai deja un diagnostic de afecţiune pulmonară, este esenţial să efectuezi periodic testul de spirometrie, pentru evaluarea stării de sănătate şi stadiul bolii. De asemenea, investigaţia oferă indicii despre cum răspunde organismul la tratament. 

Bolile care necesită monitorizare prin acest test sunt astmul, afecţiune manifestată prin căi aeriene care se inflamează periodic şi se îngustează, obstrucţia pulmonară cronică, mai multe afecţiuni caracterizate de strâmtorarea căilor aeriene, fibroza chistică, în care tractul respirator şi cel digestiv prezintă acumulări de mucus, şi fibroza pulmonară, când este vorba despre cicatrici la nivelul plămânilor. 

Bine de ştiut! 

Spirometria este un test util şi în cazul celor care urmează să facă intervenţii chirurgicale. 

Pregătire şi măsurători 

Înainte de spirometrie, este indicat să se evite consumul de alcool (cu cel puţin 4 ore înainte), mesele copioase, fumatul, exerciţiile fizice intense, purtatul unor haine strâmte, care nu permit inspirarea profundă a aerului în piept.  

Testarea este simplă, nu doare şi durează câteva minute. Persoana în cauză trebuie să stea pe un scaun, cu spatele drept şi cu capul uşor aplecat înainte, iar la nas i se aplică o clemă nazală. De obicei, sunt necesare minimum 3 măsurători, iar informaţiile înregistrate sunt analizate de medicul specialist, care oferă rezultatele, după ce compară datele pacientului legate de înălţime, greutate, vârstă cu valorile spirometrice de referinţă. De asemenea, se ia în calcul şi tratamentul inhalator, pentru o interpretare cât mai corectă a stării de sănătate. 

Info 

Testul de spirometrie se poate efectua începând cu 5 ani, vârsta când copiii sunt mai cooperanţi şi înţeleg indicaţiile medicului specialist.