Gripa tomatelor, o nouă boală misterioasă. Cum se manifestă

O nouă boală numită gripa sau febra tomatelor a apărut în India în ultimele zile. Din 6 mai, peste 82 de copii mici au fost depistaţi cu această boală enigmatică ale cărei simptome sunt asemănătoare cu cele ale variolei maimuţei.

medic jpg

Se manifestă prin erupţii cutanate mari şi roşii

Numele gripei tomatelor are legătură cu principalul simptom al bolii: apariţia pe piele a unor vezicule mari, rotunde şi roşii. În unele cazuri, potrivit The Indian Express, pot să apară modificări de culoare la nivelul picioarelor şi al mâinilor. De asemenea, virusul care cauzează boala ar putea determina apariţia unor simptome precum febra, diareea, tusea, durerile articulare şi vărsăturile. Gripa tomatelor afectează mai mult copiii cu vârsta mai mică de 5 ani, informează europe1.fr.

image

Boală contagioasă, dar nu mortală

“Gripa tomatelor nu este o boală cu potenţial mortal, dar este contagioasă, ceea ce înseamnă că se propagă de la o persoană la alta, fiind investigate adevăratele modalităţi prin care se răspândeşte infecţia”, a declarat dr. Subhash Chandra, profesor asistent de medicină internă la Amrita Institute of Medical Sciences din Kochi, citat de media India Today.

Gripa tomatelor poate, de asemenea, să cauzeze iritaţii la nivelul gurii determinate de deshidratare.

Citeşte şi: Variola maimuţei: cum arată leziunile specifice infecţiei

Specialiştii investighează originea bolii. Potrivit lor, ar putea fi vorba despre o variantă a infecţiei virale cunoscută ca boala gură-mână-picior. Infecţie frecventă la copiii mici, dar şi la şcolari, afecţiunea gură-mână-picior este uneori diagnosticată ca simplu roşu în gât, herpangina, amigdalită pultacee sau varicelă, pentru că, în unele cazuri, în primele două zile se manifestă doar prin febră şi roşu în gât. Apoi, apar şi pete roşii în jurul gurii, pe limbă şi în cerul gurii, pe palme şi tălpi, între degete, mai rar în zona abdomenului inferior. Spre deosebire de varicelă, aceste pete, care se transformă în băşici la 2-3 zile de la apariţie, nu provoacă mâncărimi şi nu lasă semne, dar sunt extrem de dureroase. Din acest motiv, pentru copil este dificil să mănânce, rareori chiar şi să bea, ajungându-se la deshidratare.

Alţii spun că gripa tomatelor ar fi asociată cu variola maimuţelor.