Gripa tomatelor, o nou─â boal─â misterioas─â. Cum se manifest─â

O nouă boală numită gripa sau febra tomatelor a apărut în India în ultimele zile. Din 6 mai, peste 82 de copii mici au fost depistaţi cu această boală enigmatică ale cărei simptome sunt asemănătoare cu cele ale variolei maimuţei.

medic jpg

Se manifest─â prin erup┼úii cutanate mari ┼či ro┼čii

Numele gripei tomatelor are leg─âtur─â cu principalul simptom al bolii: apari┼úia pe piele a unor vezicule mari, rotunde ┼či ro┼čii. ├Än unele cazuri, potrivit The Indian Express, pot s─â apar─â modific─âri de culoare la nivelul picioarelor ┼či al m├óinilor. De asemenea, virusul care cauzeaz─â boala ar putea determina apari┼úia unor simptome precum febra, diareea, tusea, durerile articulare ┼či v─ârs─âturile. Gripa tomatelor afecteaz─â mai mult copiii cu v├órsta mai mic─â de 5 ani, informeaz─â europe1.fr.

image

Boal─â contagioas─â, dar nu mortal─â

ÔÇťGripa tomatelor nu este o boal─â cu poten┼úial mortal, dar este contagioas─â, ceea ce ├«nseamn─â c─â se propag─â de la o persoan─â la alta, fiind investigate adev─âratele modalit─â┼úi prin care se r─âsp├ónde┼čte infec┼úiaÔÇŁ, a declarat dr. Subhash Chandra, profesor asistent de medicin─â intern─â la Amrita Institute of Medical Sciences din Kochi, citat de media India Today.

Gripa tomatelor poate, de asemenea, să cauzeze iritaţii la nivelul gurii determinate de deshidratare.

Cite┼čte ┼či: Variola maimu┼úei: cum arat─â leziunile specifice infec┼úiei

Speciali┼čtii investigheaz─â originea bolii. Potrivit lor, ar putea fi vorba despre o variant─â a infec┼úiei virale cunoscut─â ca boala gur─â-m├ón─â-picior. Infec┼úie frecvent─â la copiii mici, dar ┼či la ┼čcolari, afec┼úiunea gur─â-m├ón─â-picior este uneori diagnosticat─â ca simplu ro┼ču ├«n g├ót, herpangina, amigdalit─â pultacee sau varicel─â, pentru c─â, ├«n unele cazuri, ├«n primele dou─â zile se manifest─â doar prin febr─â ┼či ro┼ču ├«n g├ót. Apoi, apar ┼či pete ro┼čii ├«n jurul gurii, pe limb─â ┼či ├«n cerul gurii, pe palme ┼či t─âlpi, ├«ntre degete, mai rar ├«n zona abdomenului inferior. Spre deosebire de varicel─â, aceste pete, care se transform─â ├«n b─â┼čici la 2-3 zile de la apari┼úie, nu provoac─â m├ónc─ârimi ┼či nu las─â semne, dar sunt extrem de dureroase. Din acest motiv, pentru copil este dificil s─â m─ân├ónce, rareori chiar ┼či s─â bea, ajung├óndu-se la deshidratare.

Alţii spun că gripa tomatelor ar fi asociată cu variola maimuţelor.