Ce este bine s─â ┼čtii despre pitiriazis

1 femeie doctor shutterstock 5235328 jpg jpeg

Dac─â pielea ┼úi se descuameaz─â u┼čor pe zone circulare, atunci po┼úi suferi de pitiriazis, o afec┼úiune cu forme diverse de manifestare. Solu┼úiile sunt simple ┼či constau ├«n aplicarea unor tratamente locale. Petele albe r─âmase pe piele trec dup─â expunerea la soare.

Unele forme de pitiriazis sunt produse de proliferarea unei ciuperci (pityrosporum) aflat─â ├«n mod normal pe suprafa┼úa pielii altele ├«ns─â, au cauze necunoscute. Aceast─â boal─â apare pe fondul unui sistem imunitar sl─âbit de factori cum sunt stresul, alimenta┼úia defectuoas─â ┼či modific─ârile hormonale.

Pitiriazisul versicolor este o boal─â frecvent─â, caracterizat─â prin apari┼úia unor pete brune sau decolorate, de form─â rotund─â, care se descuameaz─â. Apare mai ales la tineri, pe piep ┼či pe spate. Ciuperca implicat─â ├«n apari┼úia bolii este Pitirosporum orbiculare care prolifereaz─â ├«n mod exagerat, ├«nmul┼úirea fiind favorizat─â de c─âldur─â ┼či umiditate. De asemenea, tratamentele cu corticosteroizi ┼či hormoni estrogeni favorizeaz─â apari┼úia pitiriazisului versicolor. Afec┼úiunea nu este contagioas─â, dar se poate croniciza ┼či tinde s─â se manifeste vara ┼či s─â regreseze iarna. Tratamentul const─â ├«n aplicarea de creme antifungice ┼či de solu┼úii sub form─â de spum─â (substan┼úele active fiind ketoconazol, fluconazol, itaconazol ┼či terbinafina), disponibile chiar ┼či f─âr─â re┼úet─â. Aceste produse pot fi aplicate o data sau de doua ori pe zi, timp de 2 s─âpt─âm├óni.

Exist─â ┼či o form─â cronic─â

O form─â rar─â, dar cronic─â a bolii, pitiriazisul rubra pilar. Afec┼úiunea se manifest─â prin apari┼úia unor mici proeminen┼úe aspre la pip─âit, de culoare roz sau ro┼čie, supra├«n─âl┼úate cu un con albicios, descuamat. Tratamentul bolii se bazeaz─â pe aplicarea de medicamente ce ├«ncetinesc proliferarea celulelor care se descuameaz─â ┼či pe aplicarea de corticosteroizi. Bola seam─ân─â ca manifestare cu sporiazisul, dar pl─âcile de pitiriazis ruba pilar sunt mai ├«ntinse dec├ót cele de psoriazis.

Cel rozat provoacă mâncărimi

O form─â de pitiriazis, numit ┼či pitiriazisul rozat al lui Gilbert, apare ├«n intervalul de v├órst─â 10-35 de ani ┼či afecteaz─â mai des femeile. Cauzele pitiriazisului rozat nu sunt cunoscute, iar afec┼úiunea regreseaz─â spontan ├«n ┼čase s─âpt─âm├óni. Tratamentul afec┼úiunii se bazeaz─â pe aplicarea unor creme care trebuie s─â ├«nmoaie pielea ┼či pe sp─âlarea cu s─âpunuri bl├ónde. ├Än cazul ├«n care m├ónc─ârimile sunt foarte puternice, medicul poate recomanda antihistaminice ┼či corticosteroizi locali. De┼či produce nepl─âceri din cauza m├ónc─ârimii, boala, odat─â vindecat─â, nu recidiveaz─â.

Mătreaţa, o formă a afecţiunii

Numit─â ┼či pitiriazis capitis, m─âtrea┼úa este descuamarea exagerat─â a celulelor moarte de la nivelul pielii capului, asociat─â cu prezen┼úa cipercii Pitirosporum ovale. Ea poate ap─ârea la pubertate, odat─â cu activarea hormonilor sexuali, bebelu┼čii ┼či copiii fiind feri┼úi de apari┼úia acestei afec┼úiuni. M─âtrea┼úa se accentueaz─â ├«n perioadele de stres, oboseal─â ┼či ├«n cele cu insomnii, iar agresiunea produs─â de unele ┼čampoane, vopsele, decoloran┼úi ┼či produse de coafare sporesc aceast─â problem─â. Unele persoane au o m─âtrea┼ú─â uscat─â, fin─â, cu scuamele de culoare alb-gri care se desprind u┼čor, iar cele cu tenul gras au o form─â de pitiriazis capitis gras, atunci c├ónd cantitatea de sebum este crescut─â.