Când trecem la ora de vară anul acesta. Când se dau ceasurile cu o oră înainte

Cu toate că a existat la nivelul Comisiei Europene o propunere privind eliminarea schimbării sezoniere a orei, s-a renunţat la iniţiativă în contextul pandemiei şi a Brexit-ului.

image

Aşadar, în România, la fel ca în multe state, s-a menţinut schimbarea sezonieră a orei. Ţara noastră trece la ora de vară în ultimul weekend din martie, mai exact în noaptea de sâmbătă, 25 martie, spre duminică, 26 martie 2023. Atunci, vom da ceasurile cu o oră înainte, iar ora 03:00 va deveni 04:00. Va fi cea mai scurtă noapte din an, în care vom dormi cu o oră mai puţin.

Sistemul orei de vară a fost introdus pentru creşterea timpului în care putem beneficia de lumina naturală a Soarelui. Acest lucru este benefic mai ales pentru cei care lucrează în agricultură, mărindu-se numărul de ore pentru desfăşurarea activităţilor.

În 1874, Benjamin Franklin sugera că s-ar face economii la lumânări prin folosirea luminii de dimineaţă. În Primul Război Mondial, trecerea la ora de vară a fost văzută ca o necesitate. În 1916, Germania şi Austro-Ungaria au introdus ora de vară, pentru a economisi rezervele de cărbune în contextul războiului.

România a introdus prima dată ora de vară în 1917, iar despre acest lucru scris şi Regina Maria în jurnalul său: „De azi se schimbă ora – se dă înainte, ora șapte e deja ora opt și așa mai departe. A trebuit să o facem pentru că rușii așa procedează, ca să evităm confuziile – motivul e economia la electricitate. La început va pricinui totuși încurcături, fără îndoială.”

De-a lungul timpului, ţara noastră a renunţat şi a introdus din nou ora de vară.

Vezi şi: 7 lucruri care se întâmplă cu corpul tău dacă mergi zilnic pe jos 30 de minute

Cum ne poate afecta organismul

Schimabarea orei ne poate perturba organismul. Mai exact, somnul cu o oră mai puţin poate perturba ceasul biologic. Pot să apară dereglări hormonale, oboseala, reducerea vigilenţei, debusolarea şi anxietatea.

Pentru a te obişnui cu trecerea la ora de vară, este bine să eviţi consumul de alimente sau băuturi stimulante (cafea, ciocolată) în a doua parte a zilei. Seara, practică activităţi relaxante, plimbă-te, evită stresul şi certurile.