Trei tipuri de cancer pot schimba felul în care mergi

Cancerul pulmonar, ovarian și de sân pot să declanșeze modificări în mersul unei persoane.

Cancerul este o boală multifactorială care se manifestă în funcție de punctul de origine. Adesea, simptomele oferă indicii puternice despre organul bolnav. În unele cazuri, totuși, malignitatea declanșează o reacție unică a sistemului imunitar care duce la modificări subtile ale mersului.

Sindroamele para-neoplazice sunt „tulburări degenerative rare declanșate de răspunsul sistemului imunitar la o tumoare canceroasă (neoplasm), cel mai frecvent din cancerul pulmonar, ovarian sau de sân sau limfom”, potrivit Clinicii Mayo.

Aceste afecțiuni declanșează o serie de simptome neurologice care sunt declanșate indirect de o boală de bază.

Când cancerul produce simptome neurologice, aceasta este cel mai adesea consecința invaziei tumorale directe a sistemului nervos sau a metastazelor.

Ataxia cerebeloasă para-neoplazică este unul dintre sindroamele care se prezintă inițial cu simptome ușoare, cum ar fi mers instabil, vedere dublă și dificultăți la mișcările fine ale mâinii.

Femeie bolnava in spital - diagnostic - cancer - boala FOTO Shutterstock

Mersul necoordonat poate fi simptom de cancer. Foto: Shutterstock

Ataxia poate provoca un mers instabil și necoordonat. Clinica Mayo adaugă: „Ataxia poate apărea cu luni sau ani înainte ca prezența cancerului să fie diagnosticată.”

În 60 la sută din cazuri, sindromul este dat de probleme precum tulburări de somn, probleme de vedere și vertij.

Controlul slab al mușchilor poate provoca, de asemenea, mișcări voluntare stângace și dificultăți ulterioare în privința mersului și echilibrului.

Adesea, coordonarea mâinii, mișcările ochilor și vorbirea sunt, de asemenea, afectate ca urmare a leziunilor la nivelul creierului care controlează coordonarea musculară.

Acest lucru poate afecta modul în care o persoană merge, producând un mers instabil, denumit pe scară largă mers ataxic, deoarece pare necoordonat.

Ce cauzează sindroamele para-neoplazice?

Sistemul imunitar este format din celule, țesuturi și organe care lucrează la unison pentru a menține organismul sănătos și a lupta împotriva infecțiilor.

Sindroamele para-neoplazice pot fi de cinci ori mai probabile la persoanele cu cancer pulmonar

Potrivit Institutului Național de Tulburări Neurologice și AVC, „oamenii de știință cred că sindroamele para-neoplazice apar atunci când anticorpii care luptă împotriva cancerului sau globulele albe (cunoscute sub numele de celule T) atacă în mod eronat celulele normale din sistemul nervos”.

Motivul pentru care anumite tipuri de cancer declanșează mai frecvent această reacție este că produc hormoni și alte molecule de semnalizare.

Mai mult, daunele pe care acest răspuns autoimun greșit direcționat le poate provoca sistemului nervos pot depăși cu mult daunele cauzate de cancer în sine.

În 2019, cercetătorii au descoperit că dintre toate, cancerul pulmonar a fost cel mai frecvent tip de cancer care a declanșat sindromul, urmat de cancerul de sân și limfomul.

În cercetările anterioare publicate în jurnalul PlosONE, oamenii de știință au descoperit că sindroamele para-neoplazice erau de cinci ori mai probabile la persoanele cu cancer pulmonar și de opt ori mai mari la cancerul pulmonar, comparativ cu populația în general.

Înțelegerea simptomelor este importantă, deoarece ajuă la descoperirea precoce a cancerului.

Citește și Cum arată leziunile de herpes genital