Apa cea mai pură din lume se află în România?

În Munţii Bucegi se află o sursă de apă care şi-a câştigat renumele prin proprietăţile magice, dar şi prin puritate.  Este vorba despre Cascada 7 izvoare, aflată între lacul Bolboci şi lacul Scropoasa, pe Valea Ialomiţei. Potrivit legendelor şi povestirilor populare, dacii obişnuiau să bea apă de aici pentru a-şi reface forţele. De altfel, în folclorul popular, cascada este numită apă vie.  

image

Despre Cascada 7 izvoare s-a spus că are proprietăţi magice şi că are un grad înalt de puritate. Foto: Shutterstock

Ce arată studiile

Renumele legat de puritatea acestor ape a atras atenţia multora, motiv pentru care au fost efectuate mai multe cercetări pentru a se afla mai multe în acest sens.

Încă anii 1920, apa acestor izvoare a făcut obiectul mai multor cercetări. Primele analize au fost făcute în 1927, acestea fiind reluate în 1930 şi 1935. Testele au arătat că, într-adevăr, apa se remarcă prin, având standarde înalte de calitate. Studiile microbiologice au arătat că este lipsită de azotiţi şi azotaţi. S-au avansat câteva posibile explicaţii care explică puritatea acestor ape. Se consideră că izvoarele trec printr-un zăcământ de argint, iar acest lucru le purifică.

Vezi şi: Locurile cu cel mai curat aer din România

Ce au spus specialiştii români şi străini  

Printre specialiştii care au evaluat apa cascadei 7 izvoare se numără  Grigore Marinescu sau Gheorghe Murceanu, geolog şi consilier Ministerul Minelor, Petrolului şi Geologiei până în anul 1970. Gheorghe Murceanu a realizat studii de amploare în Bucegi, lucrând şi la studiul amplasamentului barajului Bolboci din apropierea celor 7 izvoare. Aceşti specialişti declarau la aceea vreme că apa care izvorăşte din cascadă ar fi cea mai pură din lume, în special fără azotiţi şi azotaţi.

Între 1981 şi 1982 au fost făcute şi alte studii aici, comandate de Nicolae Ceauşescu, dar nu se cunosc oficial tema studiilor şi nici rezultatele. De altfel, s-a zvonit că pentru Ceauşescu, această cascadă era „izvorul nemuririi”, prin urmare ar fi restricţionat accesul la ea.

Alte analize au fost făcute după 1990 de institute din Germania sau Franţa, precum Fresenius sau Larex, care au arătat că apa din munţii Bucegi are parametrii optimi de puritate.

Nu există un raport oficial care să arate totuşi că apele Cascadei celor 7 izvoare au cel mai mare grad de puritate din lume.

Vezi şi: Unde se respiră cel mai curat aer din Europa. Pe ce loc se află oraşele din România