Locurile cu cel mai curat aer din România

2 jpg jpeg

De c├óte ori nu ┼úi-ai dorit s─â respiri aer proasp─ât, dincolo de blocurile de beton ┼či ┼úevile de e┼čapament? Tocmai de aceea am alc─âtuit o list─â cu zonele cu cel mai curat aer din Rom├ónia, unde s─â po┼úi evada ori de c├óte ori sim┼úi nevoia de aer proasp─ât ┼či lini┼čte.

Locurile cu cel mai curat aer din România: Poiana Mărului

La mai pu┼úin de 150 de kilometri de Timi┼čoara se afl─â Poiana M─ârului, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Banat. Zona este situat─â la 700 de metri altitudine, str─âjuit─â de Mun┼úii ┼óarcu ┼či Muntele Mic.

Aici, calitatea aerului este asigurat─â de patru componente esen┼úiale: ozonul, ionizarea negativ─â, aerosolii naturali ┼či puritatea. ├Än plus, cercet─âtorii francezi sus┼úin c─â aerul din Poiana M─ârului este mai curat ca cel din zona Cascadei Niagara, adic─â ionizarea este de 10 ori mai mare, ea fiind benefic─â pentru s─ân─âtate ┼či prevenind anumite boli.

Astfel, ionizarea negativ─â contribuie la u┼čurarea trecerii oxigenului din aer ├«n s├ónge, influen┼úeaz─â favorabil ritmurile respiratorii ┼či cardiace ┼či tulbur─ârile endocrine de tot felul sau pe cele de metabolism. Ionii negativi exercit─â ac┼úiuni calmante asupra cortexului cerebral, facilit├ónd somnul ┼či relaxarea ┼či, de asemenea, prin stimularea producerii de serotonin─â, regleaz─â somnul ┼či buna dispozi┼úie.

Locurile cu cel mai curat aer din Rom├ónia: B─âile Tu┼čnad

Sta┼úiunea din Harghita se afl─â la 650 de metri altitudine ┼či este cel mai mic ora┼č din ┼úar─â. Este o oaz─â de lini┼čte ┼či de s─ân─âtate pentru persoanele care sufer─â de anumite afec┼úiuni. Asta datorit─â lacurilor s─ârate, a n─âmolului ┼či a tratamentelor la mofet─â. Supranumit ┼či ÔÇ×Perla ArdealuluiÔÇť, ora┼čul are o popula┼úie de pu┼úin peste 1.600 de locuitori.

Locurile cu cel mai curat aer din Rom├ónia: Boto┼čani

Potrivit normelor impuse de Uniunea European─â, Boto┼čaniul este singurul ora┼č din ┼úar─â care ├«ndepline┼čte normele europene privind suprafa┼úa optim─â de spa┼úiu verde. Din acest punct de vedere, cu parcurile ┼či insulele de verdea┼ú─â ale ora┼čului, Boto┼čaniului se poate l─âuda c─â beneficiaz─â de cele mai curat aer din Rom├ónia.

Locurile cu cel mai curat aer din România: Cluj-Napoca

Potrivit unui clasament ├«ntocmit de Asocia┼úia Respire, ├«n parteneriat cu revista ',,We Demain'' ┼či realizat folosind baza de date Airbase a Agen┼úiei Europene de Mediu, ├«n Cluj se respir─â cel mai curat aer din Europa.

Locurile cu cel mai curat aer din România: Breaza

Ora┼čul din jude┼úul Prahova este sta┼úiune balneo-climateric─â din anul 1928. Calitatea aerului localit─â┼úii se datoreaz─â ozonului ┼či ionilor negativi, cu efect terapeutic.

├Än ora┼č ┼či ├«n imprejurimi exist─â un bioclimat puternic stimulent, caracterizat prin valori joase ale presiunii atmosferice, aerul fiind ┼či deosebit de bogat ├«n radia┼úii ultraviolete, datorat ├«ndeosebi purit─â┼úii sale.

Regimul de cur─â ├«n sta┼úiune este recomandat ├«n: nevroz─â astenic─â, sindroame neuro-astenice, boli endocrinometabolice (diabet zaharat, hipertiroidie ┼či dislipidemii), turbur─âri circulatorii periferice, hipertensiune arterial─â, afec┼úiuni ale c─âilor respiratorii, anemii, etc.