Unde se respiră cel mai curat aer din Europa. Pe ce loc se află oraşele din România

1 aer curat jpg jpeg

Două oraşe din Suedia şi Finlanda se află pe primele poziţii în clasament, având aerul cel mai curat din Europa. În partea inferioară a topului realizat de Agenţia Europeană de Mediu se află şi câteva oraşe din România.

Oraşul Umea din Suedia şi oraşul Tampere din Finlanda au cel mai curat aer din Europa. Agenţia Europeană de Mediu a evaluat poluarea cu particulele în suspensie PM2.5 în 323 de oraşe din 26 de ţări ale UE, precum şi din Islanda, Norvegia şi Elveţia.

Acelaşi raport arată că particulele fine, poluantul cu impact negativ asupra sănătăţii, au fost reduse în aerul din Funchal (Madeira), Tallinn (capitala Estoniei) şi oraşul norvegian Bergen, potrivit clasamentului citat de Agerpres.

Au fost monitorizate datele din peste 320 de oraşe din Europa. Dintre ele, 127 de oraşe au o bună calitate a aerului (zona verde), iar 123 au o poluare moderată (zona galbenă), în timp ce 73 au fost clasificate ca având o calitate slabă sau foarte slabă (zona verde).

În partea inferioară a clasamentului se află Polonia şi nordul Italiei. Bucureştiul se află pe locul 263, Timişoara – pe 267, iar Braşovul are cea mai slabă calitate a aerului, situându-se pe locul 273.

Clasamentul a acoperit ultimii doi ani şi nu a inclus toate oraşele europene, motivul fiind lipsa unor date comparabile.

Numeroase cercetări au arătat că poluarea este unul dintre marii inamici ai sănătăţii: scurtează viaţa, creşte riscul de apariţie a atacului de cord şi a astmului.