Acestea sunt zonele turistice cu cel mai mare risc de îmbolnăvire! Ţările care sunt sursă de malarie
Înainte de a pleca într-o călătorie peste hotare este important să ne interesăm şi asupra riscului de a contracta anumite boli.
O călătorie peste hotare poate implica risc de îmbolnăvire, mai ales în zonele endemice pentru anumite infecţii, cum sunt următoarele:
Africa subsahariană: - meningita meningococică;
America de Sud, Africa de Nord, Asia - rabie;
India, Guyana Franceză, Africa și America de Sud - febra galbenă;
Europa Centrală, Nordul Asiei, Nordul Chinei - encefalita de căpușă;
țările din Sud-Estul Asiei, India - encefalita japoneză;
Africa, India - malarie.
Ţări pentru care este indicată vaccinarea antipolio
Pentru persoanele care călătoresc spre și dinspre: Afganistan, Pakistan, Malaysia, Filipine și Yemen și care nu au fost vaccinate antipolio în ultimele 12 luni vaccinarea este foarte recomandată și se efectuează în funcție de riscul din zona de călătorie, durata șederii, activitățile desfășurate, informează Institutul de Sănătate Publică.
Vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia, va fi notificată pe certificatul de vaccinări internaționale - format OMS conform IHR 2005 și va însoți celelalte documente de călătorie.
Există posibilitatea ca la punctul de frontieră (aerian, rutier, naval) din aceste țări să vă fie solicitate documentele prin care se atestă vaccinarea antipolio, mai ales în cazul unei șederi prelungite în aceste țări (mai mult de 4 săptămâni).
Pentru persoanele care călătoresc spre și dinspre Angola, Benin, Burkina Faso, Cameroon, Republica Central Africană, Ciad, Coasta de fildeș, Republica Democrata Congo, Republica Congo, Egipt, Etiopia, Ghana, Guinea, Iran, Liberia, Malaiezia, Mali, Niger, Nigeria, Siera Leone, Somalia, Sudan, Sudanul de Sud, Tajikistan și Togo și nu au dovada vaccinării în ultimul an în certificatul de vaccinări internaționale - format OMS conform IHR 2005, vaccinarea antipolio este recomandată.
Vezi şi: De ce ești un magnet pentru țânțari? Ce spun studiile!
Atenţie la malarie!
Malaria se răspândeşte la oameni prin muşcăturile unor țânțari Anopheles infectaţi, precum şi prin transfuzii de sânge.
Cele mai multe cazuri de malarie se înregistrează în Africa. Patru țări africane au reprezentat puțin peste jumătate din toate decesele cauzate de malarie la nivel mondial: Nigeria (31,3%), Republica Democrată Congo (12,6%), Republica Unită Tanzania (4,1%) și Niger (3,9%) – potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
„Africa reprezintă sursa principală de malarie din lume, peste 90% cazuri de import provin de acolo, dar există și zone din Asia, mai ales Asia de Sud-Est, insule din Pacific sau America Centrală și de Sud în care mai există încă malarie de unde călătorii noștri pot veni având diverse forme de malarie”, conf. univ. dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Victor Babeș” din Capitală citată de rohealthreview.ro.
Înainte de a pleca într-o ţară cu risc de malarie, consultă un infecţionist. Medicul poate prescrie un tratament specific pentru malarie în profilaxia antimalarică ce se administrează sub formă de pastile comprimate.
Ucraina, risc de difterie
Se recomandă cetățenilor români care călătoresc în Ucraina să se vaccineze împotriva difteriei. Pentru cetățenii care nu au fost vaccinați împotriva difteriei în ultimii 10 ani, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia.
Această recomandare se bazează pe faptul că în Ucraina au fost confirmate cazuri de difterie în anul 2019, așa cum se menționează în informările postate pe site-ul Ministerului Sănătății din Ucraina și pe site-ul Guvernului Ucrainean. Din aceste rapoarte reiese faptul că au fost identificate cazuri de difterie și în regiunile Zakarpattia și Chernivetsika cu care județe din Nordul României au granițe comune.
Ce poţi face în caz de îmbolnăvire
În cazul în care te afli în străinătate şi te-ai îmbolnăvit sau suferi un accident care necesită asistenţă medicală de urgenţă, Ministerul Afacerilor Externe recomandă următoarele:
- Luaţi legătura imediat cu cea mai apropiată unitate medicală;
- Dacă nu aveţi acces la unităţile medicale, luaţi legătura cu ambasada sau consulatul României; personalul consular vă poate recomanda unităţile medicale din apropiere;
- Explicaţi medicului situaţia dumneavoastră de sănătate, eventuale afecţiuni anterioare, restricţii la medicaţie etc.;
- Prezentaţi medicului poliţa de asigurare medicală sau de călătorie;
- Dacă nu cunoaşteţi limba locală, solicitaţi prezenţa unui translator sau solicitaţi să fie contactată ambasada sau consulatul cel mai apropiat al României.