Cele 4 semne de avertizare că ai boala Lyme, produsă de căpușe

Experții în boli infecțioase spun care sunt primele dintre  simptomele bolii Lyme, apărute în urma mușcăturii de căpușă.

În timp ce sosirea verii oferă oportunitatea de a petrece mai mult timp pe gazon sau făcând drumeții pe traseele împădurite, căpușele sunt în plină activitate, căutând gazde.  

Cpăușele sunt acarieni ectoparaziți ai reptilelor, păsărilor și mamiferelor, responsabile pentru răspândirea bolii Lyme, cea mai frecventă boală umană cauzată de un acarian care mușcă și răspândește un parazit.

capusa shutterstock 103937018 jpeg

Verificarea pielii pentru eliminarea căpușelor trebuie să includă și pielea capului. Foto: Shutterstock.

Deși poate fi tratată cu antibiotice dacă este descoperită suficient de devreme, dacă este lăsată netratată, simptomele bolii Lyme se pot răspândi la articulații, inimă și sistemul nervos.

Iată cele mai frecvente simptome precoce ale bolii Lyme, potrivit experților citați de Huffington Post,  astfel încât să nu ajungi un caz cronic al bolii.

Dr. Tammy Lundstrom, specialist în boli infecțioase la Trinity Health din Michigan, și dr. Sarah Park, un medic specialist în boli infecțioase recomandă să urmărești următoarele semne timpurii ale bolii Lyme.

O erupție cutanată concentrică

Numit oficial „eritem migrant”, o erupție cutanată care arată ca o țintă este cel mai frecvent simptom precoce al bolii Lyme, potrivit dr. Lundstrom.

„Totuși, poate fi foarte slab vizibil, dau poate fi absent în 20-30% din cazuri și poate fi greu de văzut pe tonurile mai închise ale pielii.”, a precizat medicul.

Dr. Park a adăugat că această erupție apare de obicei în trei până la 30 de zile după mușcătura de căpușă.

Simptome asemănătoare gripei

Simptomele se situează între COVID, gripă și chiar răceală comună, dacă ai articulații dureroase, frisoane, febră, dureri de cap sau alte simptome asemănătoare gripei, boala Lyme poate să nu fie primul lucru care te gândești, dar trebuie luată în calcul.

„Aceste simptome pot fi ușor confundate cu o infecție virală obișnuită, cum ar fi o răceală sau o gripă”, a spus dr.Lundstrom. „Cu toate acestea, apariția acestor simptome asociată cu o potențială expunere la căpușe - de exemplu, drumeții în zone împădurite sau în iarbă înaltă - care apar trei până la șapte zile după aceea, pot semnala că boala Lyme este o cauză posibilă.

Oboseală

Oboseala bruscă ar putea fi, de asemenea, un semn precoce al bolii Lyme.

„Oboseala este un semn precoce, care este adesea respins și se presupune că apare din cauza somnului insuficient sau a activităților zilnice obișnuite”, a spus Park, dar poate ascunde boala Lyme.

Erupții cutanate atipice

Alte erupții cutanate care nu arată ca o țintă ar putea fi, de asemenea, un semn precoce al bolii Lyme.

„O erupție cutanată poate apărea mai întâi ca o mică umflătură roșie sau o pată roșie solidă care se extinde treptat, dar nu toată lumea dezvoltă acest tip de erupție”, a spus dr. Park. „Pot să apară și alte manifestări ale pielii, cum ar fi urticaria sau

Cum să previi boala Lyme

Deși boala Lyme este tratabilă atunci când este depistată suficient de devreme, cel mai bun scenariu este că nu faci deloc - de aceea este esențial să te protejezi de căpușe.

„Boala este cauzată de căpușe în stadiul de nimfă, nu de adulți”, a spus dr.Lundstrom. „Pot fi foarte mici, de dimensiunea unei semințe de mac și greu de văzut, dar este important să faceți o verificare amănunțită pentru căpușe după activitățile în aer liber. Aceasta include pliurile pielii și părul. Recunoașterea timpurie și tratamentul sunt cheia pentru prevenirea simptomelor cronice, cum ar fi artrita, durerile de cap, rigiditatea gâtului și căderea feței.”

Pe lângă verificarea pielii, dr. Lundstrom recomandă pantaloni lungi şi cămăşi cu mâneci lungi atunci când faci drumeţii.

„Utilizați repelent de insecte înregistrat de EPA care conține DEET. Mergeți în pe trasee marcate, pentru a mai puțin contact cu vegetația și examinați întotdeauna pielea și îmbrăcămintea cu atenție, de asemenea, faceți un duș pentru a spăla căpușele neatașate, la fiecare întoarcere dintr-o excursie.”, a continuat ea.