7 întrebări despre acnee

1 2 jpg jpeg

Stresul poate fi una dintre cauzele ei?

Apariţia coşurilor nu are legătură cu stresul. Acneea se poate accentua în perioada premenstruală, care e adeseori însoţită de iritabilitate, dar nu stresul în sine stă la baza exacerbării acneii. Mai degrabă acneea cauzează stres prin prejudiciul estetic pe care îl produce.

Igiena personală are vreo legătură cu apariţia acneei?

Acneea apare în egală măsură şi la persoanele cu un grad ridicat de igienă personală. Mai mult, utilizarea în exces a produselor de igienă determină uscarea pielii şi poate agrava acneea.

E adevărat că soarele usucă o mare parte dintre coşuri?

Deşi nu este o regulă, soarele determină ameliorarea celor mai multe cazuri de acnee. Acest lucru se produce deoarece bacteriile prezente în leziunile de acnee produc nişte substanţe numite porfirine, care sunt activate de lumina solară şi determină distrugerea naturală a coşurilor.

Pe parcursul iernii însă leziunile de acnee pot reapărea, la intensitatea iniţială. Atenţie însă, substanţele dezinfectante din piscine pot agrava acneea.

Viaţa sexuală influenţează puseurile de acnee?

Nu are legătură cu frecvenţa sau calitatea actelor sexuale şi nu este o marcă a abstinenţei. Începerea vieţii sexuale nu ameliorează manifestările acneei.

Stoarcerea coşurilor le întârzie vindecarea sau lasă urme?

Acneea e agravată de diverse circumstanţe, precum exprimarea leziunilor pustuloase (“stoarcerea coşurilor”), care poate determina atât răspândirea microbilor din leziuni în organism, cât şi persistenţa unor cicatrici permanente. Stoarcerea coşurilor situate deasupra nivelului buzei superioare (nas, partea superioară a obrajilor, frunte) poate cauza extinderea infecţiei către vasele de sânge din cutia craniană, putând cauza afecţiuni neurologice foarte grave.

Consumul de dulciuri poate agrava acnea?

Specialiştii au ajuns de mult la concluzia că obiceiurile alimentare nu influenţează în nici un fel problemele tenului. Şi totuşi, conform ultimelor cercetări în domeniu, carbohidraţii cu un indice glicemic ridicat, precum pâinea albă, dulciurile sau răcoritoarele pot accentua acneea. Acelaşi efect îl au kilogramele în plus şi fumatul.

Acneea nu are legătură cu dieta, de aceea persoanele cu acnee nu trebuie să ţină nici un fel de regim alimentar, cu atât mai mult cu cât în perioada pubertăţii alimentaţia trebuie să fie cât mai echilibrată, organismul fiind în plin proces de creştere.

Coşurile apărute la maturitate sunt semnul unei boli de piele?

Acneea e cea mai frecventă afecţiune dermatologică. Este cauzată de excesul de grăsimi de la suprafaţa pielii, produse de către glandele sebacee. Secreţia acestor glande ale pielii este strâns legată de activitatea hormonală şi de aceea acneea apare de obicei la pubertate.Există însă şi cazuri în care acneea continuă pe tot parcursul vârstei adulte sau debutează după vârsta de 30 de ani. Aceste cazuri survin de obicei la femei şi pot semnala diverse dereglări ale sistemului endocri Apariţia acneei moderate sau severe la adolescenţi depinde foarte mult de părinţii acestora.

Atenţie!

Dacă părinţii, îndeosebi mama, s-au confruntat cu astfel de probleme în tinereţe există şanse foarte mari ca şi copiii lor să sufere de acnee.

Acestea sunt concluziile unui studiu finalizat recent de o echipă de specialişti germani. 20% din adolescenţii care au participat la cercetare aveau acnee severă la fel ca părinţii lor în tinereţe. De asemenea, tinerii a căror mamă a suferit în adolescenţă de acnee, prezintă un risc de trei ori mai mare de a avea aceeaşi problemă.