5 alimente bune pentru sănătatea inimii tale

2 jpg jpeg

Afecţiunile cardiovasculare afectează din ce în ce mai multe persoane la nivel global. În România, situaţia este cu atât mai alarmantă cu cât aceste probleme apar din ce în ce mai des la persoane cu vârste sub 45 de ani. Prin consumarea anumitor alimente sau a unui tip de dietă poţi preveni bolile cardiace şi îţi poţi menţine şi o greutate normală. Pentru sănătatea inimii tale optează pentru legume şi fructe, în defavoarea alimentelor sărate sau a celor prăjite.

Somonul

Peştele este o excelentă sursă de acizi graşi Omega 3, care protejează inima şi previn formarea cheagurilor de sânge. În plus, aceste grăsimi au rolul de a menţine colesterolul la un nivel normal. Specialiştii ne sfătuiesc să consumăm cel puţin de două ori pe săptămână peşte (somon, ton, sardine sau hering). Pentru un prânz cât mai sănătos poţi pregăti peştele la grătar, alături de o salată verde.

Ovăzul

Datorită conţinutului ridicat de vitamine şi fibre, ovăzul este recomandat pentru prevenirea problemelor cardiace. Ovăzul conţine şi beta glucan, o fibră solubilă care ajută la reducerea colesterolului ,,rău”. În plus, fibrele solubile ajută la menţinerea sistemului digestiv sănătos. Pe lângă beta glucan, fulgii de ovăz mai conţin şi acizi graşi Omega 3, mangan şi acid folic. Alături de fructe, lapte sau iaurt, fulgii de ovăz sunt varianta ideală pentru un mic dejun copis şi sănătos.

Spanacul

Datorită conţinutului ridicat de potasiu, luteină şi acid folic, spanacul este un aliment important pentru menţinerea sănătăţii inimii. Introducându-l în alimentaţie, spanacul poate preveni apariţia hipertensiunii arteriale. Astfel şi riscul de a dezvolta probleme cardiovasculare este unul mai mic.

Fructele de pădure

Cui nu-i plac fructele de pădure? Fie că vorbim de afine, mure sau zmeură, acestea nu numai că sunt delicioase, ci şi aduc nenumărate beneficii pentru sănătatea inimii. Datorită efectelor antiinflamatoare, fructele de pădure ,,au grijă” de sănătatea arterelor, iar şansele de apariţie a unui atac de cord scad.

Avocado

Cu un rol important în reducerea colesterolului, avocado este unul dintre cele mai hrănitoare fructe. Introdus în alimentaţie, avocado permite absorbţia betacarotenului şi a licopenului, elemente esenţiale pentru sănătatea cordului. Fructul mai are şi un conţinut ridicat de vitamina E şi grăsimi monosaturate.

Pentru o inimă sănătoasă mai poţi consuma şi:

- ulei de măsline - nuci - soia - seminţe de in - migdale - vin roşu - lactate (iaurt preparat din lapte degresat, lapte bătut, brânză slabă de vacă) - ardei iute - fasole uscată - ciupercile.