4 mituri demontate despre fertilitate

1 2 jpg jpeg

Cuplurile care nu se ştiu cu probleme de fertilitate sunt sfătuite de oamenii de ştiinţă să aibă răbdare şi să nu se lase descurajate că cel mic întârzie. Pilulele contraceptive afectează fertilitatea

Controversele privind efectele adverse pe care le pot avea pilulele contraceptive asupra procesului de concepere ar trebui să se reducă odată cu rezultatele celui mai nou studiu în acest sens.

La cercetarea efectuată de oamenii de ştiinţă europeni, care s-a întins pe parcursul a doi ani, au participat 2.000 de femei. Participantele la studiu au folosit anticoncepţionale pentru a preveni sarcinile nedorite.

După ce au întrerupt „tratamentul“, fiind pregătite să aibă copii, s-a descoperit că doar 21% din femei au rămas însărcinate în prima lună.

Procentul este asemănător cu cel al femeilor care nu au apelat la această metodă de contracepţie.

Prin urmare, nu se poate spune cu certitudine că pilulele contraceptive afectează fertilitatea. Este doar un mit.

Este adevărat că punctul cel mai ridicat al fertilităţii la femei se situează undeva în jurul vârstei 32 de ani. După această vârstă şansele de a rămâne însărcinată încep să scadă, iar acest declin devine mai rapid după vârsta de 40 de ani.

Specialiştii spun că nu e cazul să ne alarmăm, chiar dacă cifrele sunt reale. Un cuplu sănătos, apt pentru procreere, are doar 25% şanse să conceapă un copil în timpul ovulaţiei.

Poate a trecut un an de când tot „încercaţi“, dar nu trebuie să disperaţi. Cu toate că după 12 luni se poate pune un diagnostic pe probleme de fertilitate, să ştiţi că în această situaţie se află multe persoane.

Perseveraţi! Eventual, dacă problema persistă şi au trecut ani buni de când nu mai folosiţi nicio metodă de contracepţie, apelaţi la ajutorul unui specialist în fertilizare.

Orgasmul „grăbeşte“ sarcina

Sună destul de plauzibil. Atunci când o femeie are orgasm, în timpul actului sexual uterul se contractă şi creează un efect de tip vacuum, ajutând spermatozoizii să ajungă în uter şi să fertilizeze ovulul.

Spermatozoizii sunt programaţi să „călătorească“ spre trompele uterine în căutarea ovulului. Aici intervine problema. Orgasmul face ca actul sexual să aducă satisfacţie, însă încetineşte cursul firesc al spermatozoizilor şi poate fi o modalitate de a „sabota“ procesul de concepere.

Se zice că poziţia clasică, el deasupra, numită şi poziţia „misionarului“ este cea mai potrivită dacă vreţi să faceţi un copil. Există experţi în domeniu care recomandă poziţiile sexuale în care spermatozoizii ajung mai profund în colul uterin.

În realitate nu există bază ştiinţifică pentru anumite poziţiie sexuale, cum este cea a „misionarului“, care să crească şansele de concepere. În timpul ejaculării, milioane de spermatozoizi pleacă în „călătoria“ spre trompele uterine, pentru a căuta ovulul „norocos“. Prin urmare, indiferent de poziţie, procesul este acelaşi.

Exerciţiile fizice efectuate în mod regulat reprezintă cel mai bun lucru pe care-l poţi face pentru sănătatea ta. Este valabil şi în cazul în care vrei să rămâi însărcinată.

Mitul conform căruia activitatea fizică scade şansele de a concepe un copil este demontat de cercetători.

Pentru că sportul ajută la reglarea cantităţii de estrogen din corpul femeii: prea mulţi hormoni estrogeni înseamnă un stil de viaţă sedentar, prea puţini –suprasolicitare fizică. În ambele situaţii ovulaţia poate fi amântă şi, deci, pot scădea şansele de concepere.

În consecinţă, mitul este demontat.

Activitatea fizică regulată echilibrează nivelul de estrogen şi favorizează actul de concepere.