3 probleme, 3 soluţii: urcior, înec, umăr dislocat

1 2 jpg jpeg

Înecul

Problema

Indiferent de cauza înecului, poate apărea stopul respirator şi apoi cel cardiac, asfixierea fiind cauzată de umplerea plămânilor cu apă sau alt lichid. Pentru salvarea vieţii victimei, salvatorul trebuie să acţioneze cât mai rapid, în 4-5 minute. Primele măsuri

Victima trebuie scoasă din apă cu mare atenţie. Trebuie apucată de sub braţ şi ţinută cu faţa în sus deasupra apei. Eliberează căile respiratorii ale victimei, cum ar fi de alge ori nisip. Ajunşi la mal, trebuie să scoţi apa din stomacul victimei. Pentru acest lucru apasă cu ambele mâini sub abdomenul victimei după care o aşezi pe o parte, în aşa fel încât să poată ieşi apa înghiţită.

Ce faci dacă persistă

Sună la 112! Dacă victima nu respiră şi nu are puls, faci respiraţie gură la gură şi resuscitare cardiacă. Pentru a verifica pulsul, palpează artera carotidă, în zona gâtului. Cheamă Ambulanţa chiar dacă respiră şi pare să-şi fi revenit, pentru a evita edemul pulmonar, insuficienţa respiratorie sau stopul cardiac. Lasă victima în poziţia orizontală până vin medicii.

Este o infecţie a glandelor sebacee de la baza unei gene şi poate apărea la orice vârstă. Pleoapa este dureroasă, sensibilă şi prezintă o umflătură roşie (infecţie), care, de obicei, se va sparge în 3-4 zile.

Medicul oftalmolog Monica Pop recomandă în fazele incipiente şi chiar avansate administrarea de soluţie de Oxacilină 2% şi de Sinerdol 2%, de 5-6 ori pe zi, în proporţiile indicate de medicul specialist. Dacă apare o umflătură mai mare la nivelul pleoapei, febră, adenopatie (mărirea unor ganglioni), este nevoie de tratament medicamentos antibiotic pe care numai un medic îl poate prescrie.

Ce faci dacă persistă

„Este bine de ştiut că orgeletul sau urciorul este o afecţiune care apare în general la persoane cu o imunitate scăzută (din cauza unei structuri specifice, a vreunei boli de fond care scade imunitatea, după viroze, stări febrile, cure drastice de slăbire, odihnă insuficientă, stres etc, momente în care microbii din mediu sunt contractaţi foarte uşor)“, spune Monica Pop pe site-ul său ww.monicapop.ro. Din acest motiv, este foarte posibil ca infecţia să recidiveze. Drept urmare, ar fi bine să ceri medicului un tratament pentru imunitate.

Umărul dislocat

De cele mai multe ori umărul dislocat este cauzat de un traumatism (lovitură directă, cădere etc). Predispoziţia pentru dislocarea umărului poate fi şi genetică, Se manifestă prin durere puternică, imobilitate la nivelul umărului, umflătură şi învineţire.

Pentru a reduce inflamaţia, foloseşte o pungă cu gheaţă cu legume din congelator. Astfel, se va opri hemoragia internă şi umflătura se va diminua. Nu încerca să-ţi „pui la loc“ umărul singur. Apelează de urgenţă la un medic ortoped, care va stabili cât de gravă este leziunea şi ce tratament trebuie urmat. Eventual, umărul va fi imobilizat cu o atelă sau un bandaj. Poţi lua un medicament antiinflamator la recomandarea farmacistului sau medicului. Evită orice activitate sportivă până la vindecarea completă.

În cazuri mai grave, ar putea fi nevoie de o intervenţie chirurgicală, pentru repararea ligamentelor distruse. Sub îndrumarea unui medic sportiv, poţi face exerciţii şi mişcări de recuperare. Pentru întărirea tendoanelor şi a ligamentelor, ai putea avea nevoie şi de exerciţii de tonifiere a musculaturii.