Vremea caldă ne scoate din casă şi ne îmbie la un picnic în pădure sau pe marginea lacurilor. Aveţi grijă să respectaţi câteva reguli simple de igienă, ca să reduceţi riscul toxiinfecţiilor alimentare. Site-ul www.suite101.com ne învaţă cum să depozităm şi să preparăm corect alimentele pregătite pentru grătar.

1. Înainte de a găti sau de a mânca, spălaţi-vă bine pe mâni cu apă şi săpun, sau folosiţi şerveţele antibacteriene.

2. Înainte să o puneţi pe grătar, carnea trebuie păstrată la frigider sau într-o ladă frigorifică.

3. Ustensilele pentru grătar trebuie să fie curate pentru a nu contamina mâncarea cu bacterii.

4. Păstraţi la rece, până în momentul servirii, orice fel de mâncare aţi pregătit înaintea fripturii.


5. Ţineţi la îndemână saci de gunoi, şerveţele umede dezinfectante şi şerveţele uscate de hârtie pentru a păstra igiena în timp ce manevraţi carnea.

6. Păstraţi băuturile într-o ladă frigorifică separată de cea în care ţineţi carnea (dacă plecaţi de acasă), sau pe un alt raft al frigiderului.

7. Dacă plecaţi de acasă, asiguraţi-vă că răcitorul sau lada frigorifică sunt puse la umbră.

8. Împachetaţi muştarul, ketchup-ul şi maioneza în borcane mici.

9. Păstraţi mâncarea cu maioneză cât de mult timp posibil la rece.

10. Scoateţi din frigider doar alimentele pe care le puneţi imediat pe grătar. Nu expuneţi produsele la temperatura mediului înconjurător mai mult decât e necesar.

11. Nu refolosiţi sosurile în care aţi marinat carnea.

12. Puneţi carnea friptă pe un platou sau într-un vas peste care se pune un capac. Acestea să fie curate. Nu e bine să puneţi carnea friptă în acelaşi vas în care a stat cea crudă.

Atenţie la toxiinfecţiile alimentare

Toxiinfecţiile alimentare sunt comune vara deoarece bacteriile se multiplică rapid pe carne, la temperaturi mai mari de 5 grade Celsius. Şi nu uitaţi: chiar şi alimentele fripte pe grătar pot fi contaminate cu bacterii dăunătoare!

Feriţi mâncarea de insecte!

Atât carnea crudă cât şi alimentele gătite sunt atracţia muştelor, furnicilor şi albinelor. Nu le lăsaţi descoperite, direct pe sol. Pe cât posibil, împachetaţi-le ermetic până la consumare.