Vinurile medicinale ne menţin în formă

1 2 jpg jpeg

Cel de pătrunjel te scapă de oboseală

Vinul preparat din pătrunjel are proprietăţi diuretice, expectorante, antianemice şi stimulente. Terapeuţii îl recomandă în afecţiuni precum oboseala cronică, angina pectorală, afecţiuni respiratorii, răceli şi anemie.

Cum îl prepari: Ai nevoie de 10 rădăcini de pătrunjel cu frunze cu tot, un litru de vin roşu natural, 250 g de miere şi două linguri de oţet de mere. Taie pătrunjelul, toarnă peste el vinul, adaugă oţetul şi mierea şi lasă amestecul să fiarbă la foc mic, timp de 10 minute. Strecoară vinul şi toarnă-l în sticluţe mici, apoi sigilează-le cu dopuri de plută. Doza zilnică este de patru-şase linguri pe zi. Urmează terapia timp de şase luni.

Vinul de fructe, bun pentru anemie

Dacă suferi de anemie, de gută, de reumatism sau ai probleme cu digestia ai nevoie de un vin preparat din fructe, pe care le poţi găsi pe piaţă tot anul. Să ştii că oricine a urmat o cură cu acest vin şi-a îmbunătăţit starea de sănătate: a scăpat de insomnii, are o imunitate mai bună şi astfel a fost mai puţin vulnerabil la infecţii.

Cum îl prepari: Ai nevoie de 800 g de mere, de 200 g de prune uscate, 50 g de stafide, un litru de vin alb, o linguriţă de vanilie, 10 cuişoare, 120 g de zahăr brun sau zahăr invertit şi de 50 g de rachiu.

(Zahărul invertit îl prepari astfel: într-un kilogram de zahăr tos adăugi 200 ml de apă şi laşi compoziţia să fiarbă la foc mic până când se îngroaşă siropul, storci zeama unei lămâi, amesteci bine, apoi iei vasul de pe foc). Fructele curăţate de coajă şi celelalte ingrediente le laşi la macerat într-un borcan. După 21 de zile, strecori vinul şi-l depozitezi la rece. Bea câte 50 ml de 3 ori pe zi, vreme de trei săptămâni.

Băutura de mărar reglează tensiunea

Dacă ai senzaţia de sufocare, tensiune oscilantă de la o zi la alta, iar crizele de reumatism sau astmul nu-ţi dau pace, vinul de mărar te scapă de disconfortul dat de acestea.

Cum îl prepari: Ai nevoie de un litru de vin alb, de 25 g de seminţe de anason, 50 g seminţe de mărar, 100 g zahăr şi de 25 ml rachiu. Pui aceste ingrediente într-un borcan acoperit cu un tifon şi le laşi să se macereze timp de zece zile la întuneric.

După aceea, filtrezi vinul şi-l torni în sticle pe care le astupi bine cu dopuri de plută. Din acest tonic poţi să bei câte 50 ml, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Terapia are efect dacă este urmată cel puţin 30 de zile.

Cocteilul de ţelină previne surmenajul

Pentru ca oboseala şi stresul să nu te scoată din ritmul tău cotidian, încearcă terapia cu vin de ţelină.

Cum îl prepari: Ai nevoie de o ţelină mare de 300 g, de un litru de vin alb, curat, făcut în casă, şi de patru linguri de miere. Taie leguma mărunt, cu coajă cu tot, şi pune-o într-un vas dezinfectat cu alcool; adaugă mierea, vinul şi pune vasul într-o cameră unde temperatura să nu depăşească 18 grade C.

După 48 de ore, poţi să începi tratamentul. Bea câte două pahare de câte 50 ml pe zi, înaintea mesei de prânz şi de cină. După cinci zile, efectele tonicului de ţelină sunt vizibile, dar trebuie să continui cura încă două săptămâni pentru rezultate eficiente.

De mentă, pentru palpitaţii

Menta este renumită pentru proprietăţile ei terapeutice calmante, sedative, bactericide şi afrodisiace. Dacă ai stări de nervozitate tot mai frecvente, dacă ai palpitaţii sau ai descoperit că ai paraziţi intestinali, vinul de mentă îşi poate dovedi eficienţa mai repede decât crezi.

Cum îl prepari: Amestecă 500 ml de vin alb cu 500 ml de infuzie de mentă (o prepari din 25 g mentă uscată pe care o infuzezi în 500 ml de apă clocotită, vreme de 15 minute) peste care adaugi 30 g de miere. Amesteci ingredientele şi apoi le laşi la macerat vreme de 40 de zile. După aceea, filtrezi vinul şi-l păstrezi în sticluţe mici, bine sigilate. Doza zilnică este de 50 ml, pe care o administrezi de trei ori pe zi, înaintea meselor principale.

Cum se prepară

La prepararea vinurilor medicinale se folosesc numai vase metalice smălţuite, care se dezinfectează cu alcool. Când se prepară vin medicinal din fructe, se aleg doar fructele întregi, foarte coapte, care se spală foarte bine sub un jet de apă rece, cel puţin zece minute.

Când vinurile medicinale se prepară din plante, aceste ingrediente se pun pe o pânză de bumbac şi se usucă numai la soare, vreme de cel puţin zece zile. Dacă în acest interval plouă, plantele trebuie depozitate la un loc uscat, cu lumină naturală, până când se îndreaptă vremea şi se poate continua uscarea plantelor la soare.