VIDEO: Sunt normale scurgerile vaginale în sarcină?

1 2 jpg jpeg

Cantitatea de mucus secretat de organismul femeii este mai mare în timpul sarcinii decât înainte şi devine tot mai abundentă pe măsură ce se apropie naşterea. Multe gravide sunt nevoite să schimbe de mai multe ori pe zi lejneria din această cauză. Această secreţie ar trebui să fie de culoare albă şi să nu aibă un miros puternic.

Dacă ea devine galben-verzuie şi urât mirositoare, este posibil să ai o infecţie precum tricomonas. Deşi nu întotdeauna, boala are şi alte manifestări: prurit vaginal, iritaţie la acest nivel, durere şi usturime la urinat, durere în timpul contactului sexual. În multe cazuri, infecţia a existat dinainte, dar simptomele se exacerbează de obicei în timpul sarcinii.

Ar trebui să mergi cât mai repede la medicul tău obstetrician pentru a trata infecţia, întrucât ea poate creşte riscul rupturii premature a membranelor şi naşterii premature.

Gonoreea poate duce la orbirea bebeluşului

Prin scurgeri vaginale de culoare galbenă, abundente, se manifestă şi gonoreea, o infecţie cu transmitere sexuală foarte periculoasă pentru bebeluş.

Depistarea şi tratarea acestei boli nu trebuie amânată, deoarece în timpul naşterii, ochii bebeluşului se poate infecta, determinând apariţia oftalmiei gonococice, care, dacă nu este tratată, duce la orbire. Gonoreea se mai poate manifesta prin senzaţie de durere şi de usturime la urinat, prin prurit vaginal, sângerări vaginale şi prin durere la contactul sexual.

Candidoza apare frecvent în sarcină

Dacă scurgerea este mai albă decât cea obişnuită, dacă are o consistenţă mai vâscoasă şi dacă are un miros (nu foarte puternic), este foarte posibil să ai o infecţie cu Candida albicans. Gravidele sunt foarte susceptibile la candidoză, deoarece hormonii de sarcină dereglează flora vaginală normală.

Specialiştii estimează că probabilitatea de a face această infecţie se dublează în timpul sarcinii şi mai ales la cea de-a doua sarcină sau la următoarele. Scurgerile se accentuează mai frecvent în al treilea trimestru de sarcină sau în timpul verii.

Din fericire, ea nu are consecinţele infecţiei tricomonas şi nu trebuie tratată decât dacă produce disconfort mare ca urmare a pruritului, durerii şi iritaţiei. Însă aceste simptome nu apar întotdeauna.

Mai multă grijă la igienă!

Pentru a preveni infecţiile şi iritaţiile pe care le pot cauza aceste secreţii mai abundente, este foarte important să acorzi o atenţie deosebită igienei intime.

Ea trebuie făcută de două ori pe zi (dimineaţa şi seara), cu un săpun special pentru zonele intime. Atenţie, nu sunt indicate spălăturile interne, nici în timpul sarcinii, nici în afara acesteia, pentru că dereglează pH-ul normal al vaginului şi predispun la infecţii! De asemenea, ar trebui să porţi lenjerie intimă din bumbac, nu sintetică. Poţi folosi absorbante zilnice dacă vrei să te simţi mai confortabil, dar nu tampoane interne.

Consumul zilnic al unui iaurt ce conţine culturi vii de lactobacillus acidophilus reduce riscul de infecţii vaginale, atât în timpul sarcinii, cât şi în afara acesteia.