VIDEO: De ce mă doare capul?

2 2 jpg jpeg

Deşi nu-i dăm mai niciodată atenţie şi o tratăm cu o aspirină sau cu un paracetamol, durerea de cap nu apare niciodată fără motiv. Iată care sunt cauzele cele mai frecvente care duc la apariţia ei:

- Stresul, fie că este vorba de locul de muncă, grija ratelor sau de stresul emoţional;

- Febra sau bolile infecţioase;

- Depresia sau angoasele;

- Glaucomul sau altă problemă de vedere;

- Oboseala, lipsa somnului sau surmenajul;

- Cauze genetice;

- Dereglări hormonale: dismenoree, sindrom premenstrual, menopauză;

- Sensibilitatea la schimbările meteo;

- Unele alimente (nucile, ciocolata), băuturile alcoolice şi cele pe bază de cofeină (cu menţinea că uneori cafeaua ajută la tratarea durerilor de cap).

Când mergi la medic?

Se vorbeşte de durere de cap cronică dacă cefaleea apare de 15 ori într-o lună pentru o perioadă de mai mult de şase luni. În acest caz, este bine să vă prezentaţi urgent la medic.

Din păcate, lucrurile nu sunt atât de simple. Durerea de cap poate fi şi simptomul unei boli grave sau cronice: reumatism, hipertensiune arterială, sinuzită, meningită, afecţiuni craniene sau boli de ochi.

Dacă durerea de cap este intensă şi durează mai multe zile trebuie să mergi neapărat la medic. Analgezicele luate fără recomandarea specialistului au efect pe moment, dar pot agrava problema pe care o ai pentru că ele nu tratează boala, ci doar îi înlătură simptomele.

Migrenă sau durere de cap?

Uneori, cele două se confundă, deşi migrena este o afecţiune mult mai gravă şi necesită îngrijire medicală. Pentru a le deosebi trebuie să ştii că banala durere de cap se resimte în ambele regiuni craniene (şi adesea şi în zona frunţii). Durerea poate apărea grusc sau poate creşte în intensitate şi durează de la câteva minute la câteva ore. Migrena se agravează dacă faci efort şi este însoţită de greaţă şi de vărsături.

Se tratează cu analgezice

Tratamentul durerilor de cap se face cu analgezice. Cele mai folosite sunt paracetamolul, aspirina, ibuprofenul şi diclofenacul.

Medicul te va ajuta să alegi analgezicul care ţi se potriveşte. Deşi toate sunt utile, unele au anumite contraindicaţii. Dacă ai un stomac sensibil sau suferi de o afecţiune gastrică de exepmlu, aspirina îţi va face mai mult rău.

Ţine cont şi de faptul că, în mod paradoxal, un tratament îndelungat cu analgezice, urmat fără avizul specialistului, nu face decât să crească intensitatea durerilor de cap.

Ce mai poţi face

- Odihna şi somnul fac minuni încazul durerilor de cap.

- O ceaşcă de cafea poate fi benefică, însă cei care suferă de migrene ar trebui să se ferească de cofeină căci le-ar putea agrava simptomele.

- Bea apă suficientă. Uneori durerea de cap apare din cauza deshidratării.

- Pune o compresă cu apă rece pe frunte.

- Fă o baie caldă. Relaxarea slăbeşte durerea de cap.

- Fă sport în mod regulat şi mai ales plimbări în aer liber.

- Fă exerciţii de relaxare.