În ce măsură diabetul îţi poate influenţa viaţa sexuală

1 2 jpg jpeg

Una dintre cele mai întâlnite probleme sexuale cu care se confruntă diabeticii este absenţa sau scăderea libidoului, ceea ce poate deveni frustrant. La baza acestei neplăceri stau schimbările hormonale, efectele secundare ale tratamentului medicamentos, oboseala, lipsa energiei, depresia, stresul sau anxietatea.

Nerespetarea dietei poate da şi disfuncţie erectilă

În cazul bărbaţilor, diabetul poate să afecteze sistemul nervos pe termen lung, ceea ce se numeşte neuropatie diabetică. Un alt aspect posibil în cazul diabeticilor este dificultatea de a menţine erecţia, unul din trei bărbaţi diagnosticaţi cu diabet ajungând să se confrunte peste ani cu o disfuncţie erectilă.

Unii descoperă că au diabet căutând alături de medicul de familie sau specialist cauzele disfuncţiei erectile.

Cu ajutorul unei diete corecte, făcând sport în mod regulat, respectarea tratamentului recomandat, sunt şanse foarte mari să nu apară probleme de ordin sexual.

Risc de infertilitate

O altă problemă sexuală cauzată de diabetul zaharat este ejacularea retrogradă. În acest caz, sperma nu este eliminată din prostată în vagin, ci ajunge în vezica urinară, ca urmare a disfuncţiei unui sfincter sau muşchi circular. De fapt, creşterea nivelului glicemiei afectează tocmai nervul răspunzător de buna funcţionare a acestui sfincter.

Asociat cu bolile urinare, diabetul scade libidoul

Inflamaţia la nivelul vaginului (vaginita) care recidivează este una dintre urmările instalării diabetului zaharat. Boala poate să apară ca urmare a dezechilibrului bacterian de la nivelul vaginului sau din cauza vreunui produs de îngrijire folosit. Cert este că afecţiunea face contactul sexual mai dureros sau la apariţia senzaţiei de arsură.

Cistita este o altă boală recurentă la femeile diabetice. Aceasta este răspunzătoare pentru reducerea considerabilă a libidoului şi pentru dificultatea cu care corpul răspunde la stimuli sexuali.

Hipoglicemia, frecventă în timpul actului sexual

Relaţiile intime trebuie considerate pe bună dreptate la fel de solicitante ca practicarea unui sport. Pe durata lor sau în orele imediat următoare este posibil să apară o scădere a nivelului glucozei din sânge (hipoglicemie). Prin urmare, oricât de deranjant ar fi pentru sine sau pentru partener, este recomandat să fie verificată glicemia atât înainte, cât şi la finalul raporturilor sexuale, pentru a putea lua măsuri de reglare a acesteia.