Subiecte tabu în viaţa de cuplu. Cum le discuţi cu partenerul?

1 cuplu jpg jpeg

Sinceritatea şi comunicarea deschisă sunt fundamentele unei relaţii de cuplu stabile şi de lungă durată. Acestea le permit partenerilor să se descopere reciproc şi să stabilească o relaţie bazată pe încredere. Totuşi, există câteva subiecte delicate, pe care deseori le evităm, pentru a nu genera conflicte care pot sabota relaţia.

Adulterul

S-a întâmplat să-ţi înşeli partenerul într-un moment de rătăcire – dacă e vorba de amant(ă) e altă discuţie, despre asta s-au scris romane, şi nu dezbatem subiectul aici – ai sentimente de vinovăţie şi crezi că o mărturisire te-ar absolvi de păcate. Oricât de bine îl cunoşti pe celălalt, într-o astfel de situaţie este posibil ca reacţia lui să fie destul de dură. Aşa că e bine să te gândeşti la consecinţe înainte de mărturisi adulterul - iar cel mai bine este să te gândeşti la consecinţe înainte de a-l comite.

Relaţiile trecute

Discuţiile despre relaţiile sentimentale dinaintea partenerului actual sunt foarte delicate. Nu poţi şti ce complexe, ce gelozii, ce inhibiţii pot stârni în partener poveştile despre fostul sau fosta. De asemenea, povestea despre fericirea trecută ar putea fi interpretată ca un fel de regret. Mai mult, unii parteneri pot considera că sunt comparaţi cu cei din trecut - şi nimănui nu-i place asta.

Aspecte legate de viaţa sexuală

Este o listă destul de lungă şi depinde de sensibilitatea fiecăruia dintre parteneri şi de gradul de maturitate sexuală la care a ajuns fiecare. Iată câteva dintre subiectele delicate, despre care nu e uşor să vorbeşti:

·        Frecvenţa raporturilor sexuale: În general, frecvenţa contactelor sexuale este maximă în primele luni ale relaţiei, din cauza dorinţei care animă proaspeţii iubiţi, şi scade odată cu timpul.

·        Practica masturbării: Masturbarea rămâne deseori un gest ascuns şi „vinovat”, chiar dacă libertatea sexuală a permis o abordare mai uşoară a subiectului.

·        Simularea orgasmului: este un tabu despre care nici măcar nu vorbim în cadrul cuplului. Şi pentru un motiv întemeiat: admiterea unei astfel de practici ar putea perturba puternic încrederea partenerului său. Cu toate acestea, este un act răspândit, mai ales în rândul femeilor.

·        Absenţa erecţiei: este o tulburare ocazională şi care poate afecta orice bărbat în timpul vieţii, prin incapacitatea de a obţine o erecţie sau de a o menţine în timpul actului sexual.

·        Scăderea apetitului sexual, a dorinţei: este un tabu des întâlnit în rândul partenerilor care sunt împreună de mulţi ani.  

·        Influenţa bolilor cronice asupra sexualităţii: Unele boli (diabetul, obezitatea, cancerul) pot să aibă un impact major asupra satisfacţiei sexuale a persoanelor care suferă de ele şi a partenerului lor. Şi unele medicamente prescrise în tratamentul bolilor au astfel de efecte.

Sfatul specialistului

Anca Popa

psihoterapeut specializat în psihoterapia cognitiv-comportamentală, hipnoterapie şi psihoterapia raţional-emotivă, www.psihosuport.ro

Toate problemele pe care eviţi să le discuţi cu iubitul/iubita, subiectele pe care le consideraţi tabu dar care vă preocupă atunci când sunteţi singuri cu gândurile voastre, şubrezesc legătura emoţională şi, în timp, vă pot duce la despărţire. Motivele pentru care nu comunicăm sunt numeroase. Unii nu o fac de teamă să nu fie judecaţi sau pentru că speră ca problema să dispară. Alţii pot crede, în mod eronat, că dacă au suficientă răbdare partenerul sau partenera lor va realiza că este ceva în neregulă cu comportamentul său şi se va schimba de la sine. Şi motivele sau scuzele evitării nu se opresc aici. Poate că, până acum, problemele nerezolvate care s-au acumulat sunt încă la un nivel suportabil, dar în viitor lucrurile pot scăpa de sub control atât de uşor. Nu te lăsa păcălit de faptul că lucrurile arată încă bine. Dacă există subiecte dificile între tine şi partener sau parteneră, ia-l ca pe un semnal de alarmă şi împreună începeţi să căutaţi soluţii. Nu vă judecaţi pentru că unuia dintre voi îi este dificil să spună ce simte, ci încercaţi să descoperiţi împreună de ce stau lucrurile aşa, şi în ce manieră puteţi să le schimbaţi.