Tratamente noi pentru infertilitate
Dacă după un an de activitate sexuală regulată neprotejată nu aţi reuşit să concepeţi un copil înseamnă că vă număraţi printre cele 15% din cuplurile cu probleme de fertilitate.
Statisticile arată că 40% din cazuri sunt provocate de o problemă a bărbatului, 40% de o problemă a femeii, iar în restul cazurilor, partenerii împart vina. Dar infertilitatea nu înseamnă neapărat sterilitate, pentru că numai 1-2% din cuplurile cu probleme de fertilitate se dovedesc a fi sterile.
Ce afectează fertilitatea?
Stilul de viaţă joacă un rol important în conceperea unui copil. Abuzul de alcool, tutun, stresul şi poluarea, precum şi dietele prea stricte sunt doar câteva dintre cauzele care vă împiedică să concepeţi un copil.
De asemenea, munca într-un mediu „ostil” (căldură, radiaţii ionizante, solvenţi sau pesticide) vă pot expune la riscuri suplimentare. În alte cazuri, imposibilitatea de a avea un copil are cauze psihologice. Şansele de reuşită sunt strâns legate de ciclul menstrual, momentul ideal pentru conceperea unui copil fiind chiar înaintea ovulaţiei, care are loc cu 13-15 zile premergător menstruaţiei. Perioada este indicată de o uşoară creştere a temperaturii corpului.
Când mergeţi la medic?
Dacă niciunul dintre voi nu are antecedente medicale, consultaţi medicul după un an de încercări eşuate. Doar 10% din cuplurile care nu pot concepe un copil după un an nu au o problemă de fertilitate, ci doar... ghinion.
La femei, cele mai frecvente afecţiuni care pot cauza infertilitatea sunt ciclul menstrual neregulat, o intervenţie chirurgicală anterioară sau unele medicamente, o boală inflamatorie pelviană (cauzată de afecţiuni cu transmitere sexuală), endometrioză sau fibroame uterine. În cazul bărbaţilor, responsabile pot fi bolile cu transmitere sexuală, ejacularea precoce, disfuncţia erectilă sau varicocelul.
Diagnostic şi tratament
Medicul specialist vă va pune întrebări legate de istoricul medical, de starea generală de sănătate şi de stilul de viaţă. Apoi se verifică nivelurile hormonale şi funcţionarea aparatelor reproducătoare. În funcţie de afecţiune, medicul poate recomanda un tratament sau o intervenţie chirurgicală.
Soluţii revoluţionare
În cazul în care niciunul dintre tratamente nu dă rezultate, poţi apela la reproducerea asistată.
- Inseminarea artificială se realizează prin colectarea spermatozoizilor după ejaculare şi prin implantarea lor în uter în timpul ovulaţiei.
- Fertilizarea in vitro presupune colectarea ovulelor mature şi a spermatozoizilor, fecundarea lor în afara corpului femeii şi implantarea embrionului în uter. Şansele ca fertilizarea să reuşească de la prima încercare sunt foarte mici. De asemenea, metoda este destul de costisitoare.
Aceste proceduri se fac după o stimulare ovariană cu ajutorul medicamentelor şi selectarea spermatozoizilor de calitate.
Doctor Click! vă sfătuieşte
Rata de succes a fertilizării in vitro este de 25%. La noi în ţară, această procedură se realizează în mai multe clinici, iar preţurile variază de la o clinică la alta. Este important de ştiut totuşi că, pe lângă fertilizarea propriu-zisă, unele persoane pot avea nevoie, de asemenea, de ICSI (injecţie intracitoplasmatică de spermă).
Click! de la cititori
Faptul că nu puteam avea un copil aproape ne-a pus capăt căsniciei. Medicul a pus totul pe seama stresului şi ne-a recomandat o mică vacanţă. La scurt timp după aceea am rămas însărcinată.