Teama de angajament dăunează relaţiei de cuplu
În orice cuplu sunt pase bune şi mai puţin bune, însă important este să treceţi peste ele comunicând şi respectându-vă unul pe celălalt.
Din păcate teama de angajament este precum un paravan sub care sunt adăpostite foarte multe frici care atrag după sine un aspect destul de greu de acceptat şi anume neimplicarea.
Într-un cuplu mereu va fi o persoana care aparent se va implica mai mult şi care nu va vrea să vadă cu ochi buni această teamă de angajament a partenerului.
Mecanismul de apărare masculin
Neimplicarea totală într-o relaţie este fundamentată prin frica de angajament care atrage teama de a ieşi în pierdere. În general este caracteristică persoanelor care au avut parte de foarte multe dezamăgiri iar acum nu ştiu ce alegere este mai benefică lor, rpeferând să lase timpul să îşi zică cuvântul.
Această neimplicare se extinde atât în viaţa personală cât şi în cea personală. Practic în momentul în care bărbaţii îşi asumă o nouă relaţie ei nu vor să schimbe nimic la stilul lor de viaţă din teama de a nu ieşi în pierdere şi a nu li se invada spaţiul, timpul şi viaţa, astfel încât să nu mai aibă loc pentru personalitatea lor.
Angajamentele presupun o responsabilitate foarte mare şi vine la pachet cu teama de a nu se ridica la nivelul aşteptărilor tale, sau că ar putea fi respinşi. Practic prin neimplicarea emoţională bărbaţii tind să întindă o prelată în faţa sensibilităţii lor astfel încât să nu îi prinzi într-o poziţie de vulnerabilitate.
Neimplicarea atrage frustrări
Prin prisma faptului că nu sunt dispuşi să se deschidă faţă de partenere, deoarece ei se consideră ca fiind expuşi unui potenţial risc sau că vor fi consideraţi slabi, se ajunge la o relaţionare superficială, o alegere conştienţă care atrage o lipsă de comunicare ce favorizează naşterea unor frustrări.
Chiar dacă încerci să te străduieşti să fii prezent atunci când este nevoie de tine, stagnarea şi lipsa de motivare, de comunicare va duce la o lipsă a armoniei până în punctul în care unul dintre parteneri va ceda.
Doi oameni care se susţin reciproc, care evoluează împreună pot descoperi mai uşor dacă se potrivesc sau nu, dacă pot construi ceva împreună sau nu.
Însă când apare teama de angajament, această dorinţă de a construi se risipeşte puţin câte puţin.
Societatea indică drumul relaţiilor
Dacă îţi doreşti să te căsătoreşti doar pentru că ai ajuns la vârsta în care societatea spune că este timpul să faci acest pas, nu-i nimic grav dacă te abaţi de la acest cusur al drumului. Important este să vorbiţi deschis despre cum vedeţi voi relaţia pe termen lung şi care sunt aşteptările pe care le aveţi unul de la celălalt.
Este important să ştii că ai necondiţionat un om alături de tine, care te susţine şi merge pe acelaşi drum cu tine, care este acolo pentru că vrea nu pentru că o cere societatea.
Nu un act ar trebui să conducă relaţia voastră ci iubirea şi convieţuirea fructuasă sub acelaşi acoperiş. Persoanele care au avut probleme de angajament în cuplu, au rămas cu teama de respingere, de durere emoţională sau pot avea convingeri devalorizante despre sine, aspect care se poate repara prin comunicare şi susţinere morală şi emoţională.
Bărbaţii experimentează mai multe tipuri de frici
Frica de a eşua în realaţia de cuplu, de a nu putea să se ridice la nivelul de aşteptări de la serviciu, de a nu putea susţine o familie, de a nu se ridica la nivelul aşteptărilor partenerei sau ai părinţilor acesteia. Aceste temeri îi fac pe bărbaţi mult mai vulnerabili şi mai reţinuţi.
În plus dacă în familie nu a avut un exemplu pozitiv, mai mult ca sigur teama cea mare este ca povestea să se repete şi atunci se mulţumesc cu trăitul momentului şi atât.
Ajută-l să se relaxeze, să se autocunoască şi să se deschidă în faţa ta. Nu îl blama şi nu îl judeca. Niciodată nu poţi şti ce traume ascunde sufletul unui om şi cum poate reacţiona doar la o simplă întrebare.
În cazul în care ajungeţi să trăiţi sub acelaşi acoperiş şi constaţi că nu vă puteţi înţelege şi cădea de acord atunci este indicat să rămâneţi la stadiul de prieteni.