Şi pastilele îţi pot tăia cheful de sex
Unele pastile pot avea ca efect advers scăderea libidoului. De aceea, înainte de a lua un medicament, citeşte cu atenţie prospectul. Dacă urmezi tratament îndelungat cu pastile care au ca efect secundar scăderea apetitului sexual, discută cu medicul care te tratează despre posibila înlocuire a acestora.
Pastilele pentru tensiune ucid plăcerea
Pastilele recomandate pentru scăderea tensiunii arteriale pot fi răspunzătoare de pierderea dorinţei de a face sex. Aceste medicamente pot scădea presiunea sanguină de la nivelul organelor genitale, acolo unde, în mod normal, ar trebui să crească pe parcursul excitaţiei.
În cazul celor care iau astfel de pastile, pot apărea tulburări de ejaculare şi de libidou, precum şi scăderea capacităţii de a ajunge la orgasm. Dacă ai astfel de probleme, discută cu medicul despre eventualitatea schimbării tratamentului.
Alergicii pot avea un libidou scăzut
Antihistaminicele, medicamente recomandate în tratarea alergiilor, pot produce uscarea mucoaselor, ceea ce scade lubrifierea. De asemenea, chimioterapia şi medicamentele pentru HIV mai pot scădea apetitul sexual.
Depresivii, risc de impotenţă
Antidepresivele pot avea ca efect secundar ejacularea precoce. În plus, se pare că antidepresivele pot diminua erecţia şi pot crea dificultăţi în obţinerea orgasmului la femei. Unele medicamente antidepresive pot perturba serios funcţiile sexuale în cazul bărbaţilor, ajungându-se chiar la impotenţă.
Aceste pastile acţionează asupra sistemului nervos central, ceea ce face ca organismul să răspundă mult mai greu la stimulii sexuali. În acest caz, medicul îţi poate reduce doza de pastile. De asemenea, poţi schimba ora la care trebuie să iei pastilele, astfel încât să nu fii nevoit să le iei în orele dinaintea unei partide de sex.
Pilulele scad lubrifierea
Cele mai multe femei trecute de vârsta de 25 de ani utilizează anticoncepţionale ca mijloc unic de protejare împotriva unei sarcini. Anticoncepţionalele modifică nivelul de hormoni sexuali, astfel încât să controleze ovulaţia şi dezvoltarea mucoasei uterine.
Din această cauză, pot apărea unele tulburări sexuale, reprezentate în special de scăderea lubrifierii. Prin acest proces, femeile nu mai simt plăcerea intens, iar actul sexual se finalizează de multe ori fără orgasm. O soluţie în acest caz este folosirea lubrifianţilor.
Doctor Click! vă sfătuieşte
Dr. Mihnea Dragomir specialist în medicina familiei, planificare familială www.doctordragomir.ro
Unele medicamente, precum cele pentru scăderea tensiunii, pot duce la modificarea apetitului sexual. O atenţie specială se impune în cazul anticoncepţionalelor hormonale. Acestea sunt fie combinaţii între derivaţi ai celor doi hormoni feminini: estrogen şi progesteron, fie conţin numai progesteron.
În general, estrogenii şi derivaţii lor cresc, iar progesteronul şi derivaţii săi scad dorinţa sexuală. Aceasta este explicaţia pentru „apetitul sexual ciclic” pe care îl observă unele femei: mai mare înainte şi în timpul ovulaţiei şi mai mic în faza dintre ovulaţie şi următoarea menstrua-ţie. Prin urmare, toate contraceptivele pot scădea dorinţa sexuală (şi pot, mai rar, duce chiar la depresie). Din fericire, aceste efecte secundare sunt reversibile.