Rămânem împreună de dragul copiilor?

1 2 jpg jpeg

După părerea psihologilor, acesta este unul din cele mai folosite pretext care ascunde un motiv diferit faţă de nevoie copilului de a creşte în sânul unei familii.

Când o relaţie nu ami funcţionează între cei doi cel mai afectat este copilul, însă şi de către părinţi este greu de acceptat acest eşec deseori.

Cum e mai bine pentru copil?

Când doi adulţi nu se mai înţeleg, convieţuirea sub acelaşi acoperiş într-o căsnicie eşuată aduce frustrări atât pentru ei cât şi pentru cel mic. Pentru binele oricărui copil cel mai bine este să crească într-o familie unită, unde există armonie şi comunicare. Să se poată bucura de afecţiunea şi grija lor fără a asista la certuri şi scandaluri.

Din păcate de la an la an rata divorţurilor este în creştere şi multe cupluri se încăpăţânează să posteze în familii fericite când de fapt totul este doar o mască de dragul copilului lor.

Află cum îţi afectează supărările sănătatea AICI

Mă sacrific de dragul celui mic

Dar în ce constă acest sacrificiu? Rămâi într-o relaţie toxică pentru tine, unde certurile sunt la ordinea zilei, frustarea destrămării uniunii conjugale te apasă, eşti trist şi nemulţumit constant, nu comunici, nu empatizezi nici măcar cu cel mic deoarece eşti prea prins în acest sacrificiu. Unde este binele copilului şi nevoia de sacrificiu?

Psihologii susţin că odată cu acest sacrificiu despre care adulţii vorbesc nu fac altceva decât să dezechilibreze şi mai mult starea emoţională a copilului. Fericirea părinţilor indiferent dacă are loc împreună sau pe drumuri separate este mult mai importantă pentru cel mic decât să îi vadă supăraţi şi tensionaţi.

Chiar dacă din cauza vârstei el nu pare să înţeleagă că ceva nu mai funcţionează cum trebuie şi părinţii trebuie să locuiască separat. El va absorbi comportamentul părinţilor pe care îl vede în casă într-o astfel de situaţie şi va căuta să îl reproducă la maturitate.

Asistând la certuri şi accese de furie în timp va căpăta neîncredere în forţele proprii, în iubire şi nu va fi capabil să îşi exprime sentimentele faţă de cei din jur.

Părinţii rămân părinţi chiar dacă nu locuiesc în aceeaşi casă

În momentul în care copilul devine o scuză pentru a nu te despărţi, adulţii nu se simt pregătiţi să îşi asume răspunderea deciziei în ceea ce priveşte eşecul relaţiei. Deşi conştientizează pe alocuri că situaţie este traumatizantă atât pentru ei cât şi pentru copil nu acceptă să încheie o relaţie care a ajuns să fie menţinută de o stare de dependenţă unul de celălalt din punct de vedere emoţional.

Destrămarea unei familii este o hotărâre dureroasă, dificilă pentru toţi membrii familiei, însă cel mai important este că deşi copilul va sta în casă doar cu un singur părinte să nu se simtă abandonat de către celălalt. Trebuie să fii conştient de faptul că starea de bine şi confortul celui mic nu ţine doar de convieţuirea în aceiaşi casă. Dacă ai avea un job solicitant cu multiple deplasări, în momentul în care te întorci acasă important este ca cel mic să simtă armonirea regăsirii şi bucuria revederii.

Citeşte şi : Cum să suplinesc pierderea tatălui

Urmările asupra copilului

Pentru copil este cel mai important să îşi ştie părinţii fericiţi şi să petreacă timp de calitate cu ei.

Ţine cont că o familie doar de „dragul copilului” va fi condimentată cu certuri, trădări şi neînţelegeri care îl vor urmări pe tot parcursul vieţii. Frică că el a făcut ceva greşit, teama de a nu fi abandonat, îl pot marca şi predispune la hiperactivitate, tulburări psihosomatice, stare de rău permanentă.

Fără să conştientizezi el va prelua asupra lui că el este responsabil de certurile voastre. Şi cum el nu va putea gestiona această situaţie va ajunge să se manifesteze prin intermediul simptomelor nevrotice, a afecţiunilor cronice de la nivelul aparatului gastrointestinal şi multe alte probleme de sănătate.

Ce e bine pentru copil nu e bine pentru părinţi şi invers. Dar „de dragul copilului” afectează mult mai mult decât divorţul părinţilor în sine. Astfel îl vei ajuta ca pe viitor să înţeleagă că e mai bine să pleci când nu eşti mulţumit decât să trăieşţi chinut şi el să nu poată să facă nimic pentru tine.