Pe cine dai ┬źvina┬╗ pentru erec┼úia slab─â

1 2 jpg jpeg

Subiect tabu sau nu, disfuncţia erectilă poate deveni o problemă serioasă de cuplu. Află din articolul nostru care sunt principalii inamici ai dorinţei sexuale masculine.

De┼či apare mai ales odat─â cu ├«naintarea ├«n v├órst─â, tot mai mul┼úi tineri sunt afecta┼úi de sc─âderea erec┼úiei.

De multe ori, b─ârba┼úii evit─â s─â abordeze subiectul ┼či astfel nu fac dec├ót s─â se culpabilizeze, deseori, pe nedrept, ┼či s─â-┼či agraveze angoasele, pentru c─â tulbur─ârile de erec┼úie scad serios stima de sine.

Orice bărbat cu astfel de probleme ar trebui să consulte un sexolog sau un medic urolog, pentru că, indiferent dacă este vorba despre cauze psihologice sau medicale, disfuncţia erectilă poate beneficia de diverse tratamente.

Disfuncţia erectilă, semn al aterosclerozei

De┼či nu par a avea leg─âtur─â, aceste dou─â probleme sunt ├«n str├óns─â rela┼úie din punct de vedere medical.

Ateroscleroza reprezint─â ├«ngustarea vaselor de s├ónge din cauza depunerilor de gr─âsimi pe pere┼úii vasculari, ├«ngreun├ónd vasculariza┼úia normal─â la nivelul penisului ┼či ├«mpiedic├ónd astfel erec┼úia.

Tulbur─ârile de erec┼úie ar putea fi un prim semn al aterosclerozei precoce, care, ├«n timp duce la complica┼úii precum infarctul. Au un risc mai mare de ateroscleroz─â b─ârba┼úii cu un nivel crescut al lipidelor ├«n s├ónge ┼či cei care fumeaz─â.

De asemenea, diabetul zaharat afecteaz─â fluxul sangvin, la fel ca ┼či impulsul nervos, necesare pentru o bun─â erec┼úie.

Bolile hormonale care scad nivelul testosteronului, afec┼úiunile neurologice (precum Parkinson), loviturile ├«n zona intim─â ┼či radioterapia la nivelul pelvisului sunt al┼úi factori incrimina┼úi de o erec┼úie slab─â.

Antihipertensivele, o alt─â cauz─â

Aproape 15% din b─ârba┼úii cu hipertensiune acuz─â tulbur─âri de erec┼úie. ┼×i medicamentele pentru tratarea hipertensiunii pot avea acela┼či rezultat.

Alte medicamente care au ca efect secundar sc─âderea erec┼úiei sunt: antidepresivele, antiepilepticele, statinele, pastilele indicate ├«n ulcer peptic, reflux gastroesofagian ┼či cele recomandate ├«n grea┼ú─â ┼či v─ârs─âturi.

Administrarea acestor pastile nu trebuie întreruptă din proprie iniţiativă. În acest caz, medicul poate schimba schema de tratament.

Depresia ucide dorinţa

În aproape jumătate din cazuri, scăderea erecţiei este pusă pe seama factorului psihologic. Mulţi bărbaţi pot avea o pană sexuală când trec printr-o perioadă solicitantă, stresantă sau depresivă.

Teama de a se face de r├ós sau de a nu duce la bun sf├ór┼čit un contact sexual ┼či partenera dominant─â sunt alte cauze psihologice ale sc─âderii erec┼úiei. Tulbur─ârile de erec┼úie cauzate de probleme psihologice pot beneficia de rezolvare cu ajutorul sexologului.

Ce nu ┼čtiai c─â-┼úi afecteaz─â libidoul

Problemele gingiilor (gingii umflate, care s├óngereaz─â u┼čor sau bolile periodontale, care includ ┼či parodontoza) pot cre┼čte riscul de disfunc┼úii erectile, pentru c─â poate fi un semn al unei st─âri de s─ân─âtate precar─â, care duce la vascularizarea deficitar─â a ┼úesuturilor.

Ciclismul ÔÇô b─ârba┼úii care merg pe biciclet─â cel pu┼úin trei ore pe s─âpt─âm├ón─â au un risc mai mare de tulbur─âri de erec┼úie, potrivit unui studiu. Explica┼úia: mersul ├«ndelung pe biciclet─â poate afecta circula┼úia s├óngelui la nivelul penisului.

Loviturile la coloan─â pot afecta fibrele nervoase care transmit semnale c─âtre organele genitale.

Unele medicamente recomandate pentru prostata m─ârit─â ┼či pentru calvi┼úie au ca efect secundar tulbur─ârile de erec┼úie, deoarece reduc nivelul unui hormon derivat al testosteronului (DHT).

Doctor Click! S─ân─âtate v─â sf─âtuie┼čte

Prof. dr. Petri┼čor Geavlete, medic primar urolog, ┼čeful clinicii de Urologie, Spitalul Clinic de Urgen┼ú─â ÔÇ×Sf├óntul IoanÔÇŁ, Bucure┼čti

2 jpg jpeg

Disfuncţia erectilă este un simptom, nu o boală

Disfunc┼úia erectil─â este definit─â prin imposibilitatea de a ob┼úine ┼či men┼úine o erec┼úie suficient─â pentru a permite un act sexual satisf─âc─âtor.

De┼či este o afec┼úiune benign─â, ea are repercusiuni importante asupra s─ân─ât─â┼úii fizice ┼či psihosociale, cu un impact important asupra calit─â┼úii vie┼úii.

O mare parte din factorii favorizanţi ai disfuncţiei erectile sunt similari cu cei ai afecţiunilor cardiovasculare, incluzând sedentarismul, obezitatea, fumatul, hipercolesterolemia, sindromul metabolic.

De asemenea, unele intervenţii chirurgicale din sfera urologică pot conduce la apariţia disfuncţiei erectile.

Afecţiunile urologice, vasculare, neurologice, endocrine, psihiatrice reprezintă alţi factori de risc pentru tulburările de erecţie.

Trebuie foarte clar precizat faptul că disfuncţia erectilă este un simptom, nu o boală, existenţa ei impunând o evaluare atentă pentru a decela eventualele afecţiuni care contribuie la apariţia ei.

INFO: Peste 200 de medicamente au ca efect secundar scăderea erecţiei.