Nu neglija pericolul bolilor cu transmitere sexuală!

1 2 jpg jpeg

Indiferent de vârstă, de sex sau de statutul social eşti expus contractării unei boli cu transmitere sexuală (BTS). Aceste boli se transmit prin contact sexual neprotejat, prin sânge şi prin alte fluide cum ar fi prin secreţii sau prin salivă.

Specialiştii spun că frecvenţa acestor neplăceri rămâne crescută, deşi metodele de diagnostic şi de tratament evoluează rapid. Iar acest lucru se explică prin nivelul scăzut de educaţie sexuală, prin obiceiul de a avea parteneri sexuali ocazionali şi prin nefolosirea metodelor de protecţie.

Ca frecvenţă, pe primul loc sunt chlamydia, gonoreea, sifilisul, tricomoniaza şi herpesul. Iar ca gravitate, pe primul loc se află bolile HIV, HPV şi herpes, precum şi cele care se tratează şi se depistează mai greu: chlamydia, mycoplasma, hepatitele B şi C. Virusul HIV se găseşte în toate fluidele umane SIDA (Sindromul Imunodeficienţei Dobândite) este probabil cea mai periculoasă boală cu transmitere sexuală de astăzi. Afecţiunea este cauzată de virusul HIV, care se găseşte în aproape toate fluidele umane, şi anume în spermă, secreţii vaginale, salivă şi sânge.

SIDA este incurabilă, iar virusul poate rămâne ascuns în organism mulţi ani, fără să ai simptome. Virusul scade sistemul imunitar al organismului, persoana infectată fiind predispusă să contracteze mai uşor alte boli. Tratamentul nu vindecă, ci doar încetineşte evoluţia bolii.

Cancerul de col uterin este cea mai gravă consecinţă a infectării cu virusul papilloma uman (HPV). Acesta afectează atât femeile, cât şi bărbaţii şi se transmite prin contact sexual. Riscul de contractare a virusului creşte dacă ai mai mulţi parteneri sexuali.

Infecţia se manifestă prin apariţia la nivelul organelor genitale a unor excrescenţe, însoţite de mâncărimi, scurgeri vaginale/uretrale şi dureri la urinare.

Semnul infectării cu virusul Herpes simplex II este apariţia în zona genitală a unor băşicuţe sau leziuni dureroase, asociate cu mâncărimi, roşeaţă, scurgeri vaginale sau uretrale, dureri la urinare şi simptome gripale. Deşi există tratament care reduce frecvenţa apariţiei şi severitatea leziunilor cauzate de herpesul genital, acesta nu poate fi vindecat.

Cea mai sigură metodă de a preveni contractarea unei boli cu transmitere sexuală este folosirea prezervativului. De asemenea, te poţi feri de astfel de probleme şi vaccinându-te împotriva hepatitei B şi a câtorva tipuri de HPV.

Totuşi, ideal ar fi ca înainte de a începe o nouă relaţie sexuală, atât tu cât şi partenerul tău, să vă faceţi toate testele. În ceea ce priveşte tratamentul, indiferent de natura bolii cu transmitere sexuală, acesta trebuie urmat doar după un diagnostic precis stabilit de medicul ginecolog. De aceea, la apariţia oricăror simptome, este bine să faci un consult medical.