Nu mai vrei copii? Iată la ce soluţii poţi apela!

1 2 jpg jpeg

Sterilizarea este considerată o metodă de contracepţie permanentă, destinată celor care nu intenţionează să mai aibă copii în viitor.

Vasectomia, metodă ireversibilă

Bărbaţii care nu mai vor să fie părinţi pot apela la vasectomie. Aceasta se realizează chirurgical „prin clamparea, secţionarea şi ligaturarea vaselor deferente bilateral şi, respectiv, împiedicarea ascensiunii spermatozoizilor de la nivelul epididmului (organ aflat în spatele testiculului) către exterior“, explică Dr. Octavian Creţu, medic specialist urologie, Spitalul Sanador, Bucureşti.

Vasectomia nu afectează capacitatea unui bărbat de a avea o erecţie şi nici nu modifică ejacularea şi libidoul. Orice bărbat care vrea să apeleze la această metodă trebuie să ştie că vasectomia nu-l protejează de infecţiile cu transmitere sexuală.

Mai poţi citi şi:

- Impotenţa se tratează în cuplu

- Ce faci când dispare respectul în cuplu

- Sfaturi pentru o mai bună comunicare în cuplu

Ce presupune operaţia

Intervenţia chirurgicală are loc în spital, sub anestezie. După procedură pot să apară complicaţii, cum sunt hematomul scrotal, infecţia plăgii, cicatrizare întârziată, durere locală. Pacienţilor li se recomandă ca după operaţie să evite să facă efort, băile în cadă şi piscină, aceştia putând să se întoarcă la muncă după 2-3 zile.

Totodată, ei pot întreţine relaţii intime la o săptămână după intervenţia chirurgicală. Sterilitatea nu survine însă imediat. „Bărbatul nu este steril imediat după operaţie, astfel se recomandă folosirea altor mijloace de contracepţie pentru minim 3 luni şi efectuarea unei spermograme la o lună şi la 3 luni de la intervenţie, care să certifice absenţa spermatozoizilor“, adaugă medicul Octavian Creţu.

Înainte de operaţie, cei care nu sunt hotărâţi 100% asupra numărului de copii pe care şi-i doresc, pot opta pentru păstrarea spermei (crioprezervare) care, ulterior, să poată fi utilizată pentru fertilizare in vitro.

Cui nu-i este indicată

• celor care suferă de boli şi care nu pot fi supuşi unor operaţii; • tinerilor; • cuplurilor cu unul sau doi copii; • celor care au o căsnicie sau relaţie instabilă; • vor să facă pe plac partenerelor de viaţă.

Femeile apelează la legarea trompelor

Femeile care nu vor să mai aibă copii pot să-şi lege trompele. Această metodă de sterilizare definitivă constă în secţionarea, legarea sau obturarea trompei uterine. Situată de o parte şi de alta a uterului, trompa uterină are ca scop „preluarea ovului eliberat de ovar în momentul ovulaţiei şi direcţionarea acestuia după ce a fost fecundat spre uter“, spune dr. Ingrid Gheorghe, medic specialist obstetrică-ginecologie, Spitalul Sanador, Bucureşti.

Ce se întâmplă în timpul intervenţiei

Legarea trompelor se efectuează sub anestezie generală sau locală. Aceasta se poate realiza laparoscopic, procedură în care se va face o mică incizie chiar sub buric. Această metodă de sterilizare poate fi practicată şi prin minilaparotomie sau laparotomie.

Se face o incizie la nivelul abdomenului inferior, medicii apelând la aceasta pentru legarea trompelor după naştere. Trompele uterine sunt închise cu ajutorul unui clips, tăiate şi legate sau cauterizate. Procedura poate să dureze între 10 şi 45 de minute.

Totodată, se poate apela şi la legarea tubară per histeroscop (tehnica Essure). În timpul acestei metode se folosesc „arcuri mici de metal plasate în interiorul trompei, ce determină apariţia ţesutului cicatricial, ce blochează, în timp, trompele“, explică dr. Ingrid Gheorghe.

La fel ca şi vasectomia, această metodă de sterilizare definitivă nu-i protejează pe parteneri de infecţiile cu transmitere sexuală.

Ligaturarea trompelor implică unele riscuri:

• Obstrucţia incompletă a trompelor, ceea ce ar putea face sarcina încă posibilă. Aproximativ 1 din 200 de femei care efectuează această intervenţie rămâne însărcinată mai târziu, dacă procedura nu a fost efectuată corect sau dacă se produce repermeabilizarea tubară;

• Risc crescut de sarcină ectopică (extrauterină);

• Leziuni ale organelor învecinate în timpul intervenţiei;

• Riscul de complicaţii intra şi post operatorii creşte în cazul în care pacienta este diabetică, supraponderală, fumătoare sau are probleme cardiace asociate.