Nu am chef azi...

1 2 jpg jpeg

Azi, relaţia dintre bărbat şi femeie e influenţată de ritmul trepidant al vieţii cotidiene, de timpul împărţit între serviciu, copii şi clipele de relaxare. Bineînţeles că toată această agitaţie îşi pune amprenta şi pe calitatea vieţii sexuale. Obosiţi fizic şi psihic, este suficient ca unul dintre parteneri să nu fie în formă, ca rezultatul să fie dezastruos. Ce faci când totul este împotriva ta? În ultima vreme te-ai îngrăşat, soţul vine de la serviciu târziu, aducând cu el nervii şi lucrările nerezolvate? Toate aceste probleme pot duce la scăderea dorinţei. Există totuşi o soluţie salvatoare: încercaţi să vorbiţi deschis.

La bărbaţi, depresia e principala cauză a scăderii libidoului. Surmenajul, problemele de la serviciu şi stresul sunt principalii vinovaţi. Ei percep acest lucru în mod dramatic, ca pe un atac la virilitate.

terapia va ajuta la exprimarea nemulţumirilor, la înţelegerea cauzelor care le provoacă.

Multe dintre medicamentele care te ajută să-ţi tratezi diferite boli îţi afectează viaţa sexuală. Diureticele, recomandate cardiacilor pentru scăderea tensiunii, provoacă disfuncţii erectile. Antidepresivele au ca efecte secundare scăderea libidoului şi chiar probleme de ejaculare.

Soluţia: când unul din cei doi parteneri de cuplu primeşte recomandarea medicului pentru un anumit tratament, e bine să se informeze şi asupra acestor aspecte.

Mai poţi citi şi:

- 7 paşi pentru a redescoperi plăcerea sexuală

Alcoolul, fals aliat

Deşi mulţi cred că alcoolul le măreşte apetitul sexual, medicii sunt de părere că efectul e contrar. Nu ajungi nicăieri dacă te refugiezi în alcool pentru a scăpa de problemele tale. Dimpotrivă, nu vei reuşi decât să le agravezi.

priveşte realist problemele pe care le ai, discută cu partenerul şi vezi care e cea mai bună soluţie. Învăţaţi să depăşiţi problemele împreună.

Există un bioritm sexual?

Erotismul are un ritm propriu, specific fiecăruia dintre noi. Nu e dictat doar de creier, ci se supune unor cicluri sezoniere, lunare, chiar zilnice. Specialiştii au ajuns la concluzia că în ceea ce priveşte viaţa sexuală, ne asemănăm destul de mult cu animalele: iarna se înregistrează cel mai scăzut nivel al activităţii sexuale, iar vara, cel mai crescut. Explicaţia e aceea că vara secreţia de endorfine e mai mare.

Toamna pare a fi anotimpul cu nivelul cel mai ridicat al secreţiei de testosteron, deci anotimpul în care erotismul masculin e la cote înalte. În privinţa ritmului zilnic, mulţi bărbaţi au chef de sex atunci când se trezesc, dispoziţia sexuală fiind corelată cu faptul că secreţia de testosteron pare a fi mai ridicată dimineaţă. Bioritmul sexual al femeii este corelat cu perioadele fertile, dorinţa fiind mai mare atunci.

În timp ce bioritmul sexual al femeilor are un ciclu lunar, cel al bărbaţilor e zilnic. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care sincronizarea celor doi parteneri este uneori dificilă. Nu sunt de neglijat nici situaţiile care modifică dispoziţia sexuală şi care pot interveni în viaţa unui cuplu, ca de exemplu apariţia unui copil, boală, stres. Independent de toate acestea, o desincronizare prelungită şi importantă trădează adesea o criză a relaţiei.

INFO: Pentru a remedia relaţia de cuplu este nevoie de eforturile ambilor parteneri, chiar dacă „vina“ aparţine doar unuia.