Îţi dai seama sau nu când eşti minţit?

1 2 jpg jpeg

Uneori o simplă privire poate spune mai mult decât o mie de vorbe. Lipsa contactului vizual este unul dintre primele semne non-verbale că cineva minte. Se spune că mincinoşii întâmpină dificultăţi în a minţi pe cineva privindu-l în ochi. Totuşi, mulţi dintre ei măresc intenţionat contactul vizual pentru a crea impresia că spun adevărul.

Unele persoane devin agitate atunci când mint. Astfel, corpul dominat de nervozitate, de mângâierea părului, dar şi de mişcările stângace ale mâinilor semnalează comportamentul unui mincinos - comportament manifestat prin gesturi asimetrice. Dacă o persoană vorbeşte cu tine şi arată cu degetul în altă direcţie decât priveşte, poate fi un semn că te minte. Unii oameni, atunci când mint, duc mâna la ureche sau îşi acoperă gura cu mâna.

Mincinoşii au neconcordanţe atunci când îşi spun povestea. Astfel, persoanele care mint au tendinţa să vorbească mult şi repede. O poveste mult prea exactă poate însemna o poveste pregătită dinainte. Explicaţiile detaliate sunt fixate pe generalităţi şi pe imaginea de ansamblu. De asemenea, mincinoşii folosesc mai mult propoziţiile negative. Ascultă-i cu atenţie ca să le desluşeşti poveştile.

Conversaţia cu un mincinos este înceată şi neclară. Apar mai multe pauze între cuvinte şi propoziţii, iar tonul vocii mincinosului devine mai ascuţit. Persoanele care spun ceva fals îşi modifică tonul vocii fără să-şi dea seama. De asemenea, pauzele în vorbire sunt făcute chiar înainte de minciună. Câteva întrebări bine puse vor scoate la iveală detalii care se contrazic.

Mincinoşii se distanţează inconştient de subiect prin limbaj. Aceştia schimbă frecvent povestea sau răspund sarcastic pentru a-şi arăta nevinovăţia. Aceste indicia îi dau de gol şi-i pun în ipostaze penibile.