Există viaţă după amantă? Sfatul psihologului

Te-a înşelat ori tu ai înşelat... Dar aţi decis să vă mai daţi o şansă. Mai poate fi resuscitată relaţia voastră? Sau frustrările şi reproşurile nu-i dau nicio şansă? Am întrebat psihologi, am vorbit cu păţiţi şi am tras concluziile.

image

Foto: Shutterstock

„Ne căsătoriserăm după un an de relaţie şi pozam în ceea ce se cheamă un cuplu frumos şi înstărit. După alt an, a apărut fetiţa noastră, Eva, pe care ne-am dorit-o foarte mult. Dar Eva ne-a îndepărtat unul de altul. Eu voiam să fiu o super-mamă, aşa că mă împărţeam cum puteam în iubită, în mamă, serviciu şi gospodină. Cu timpul, am început să nu-i mai acord atenţie lui, fetiţa ocupând un loc mai important în viaţa mea.

Îl vedeam cum stă în faţa calculatorului şi se joacă ore în şir, fără să-l mai intereseze de noi. Mă simţeam neputincioasă... Într-o zi, mi-a zis că are o amantă, o colegă de serviciu cu care se înţelegea de minune. Mi-a spus că nu-i vina mea, ştie că o să sufăr, dar a plecat. După un an, s-a întors alt om. Îngenunchiat de vină, mi-a cerut şansa de a fi un tată model pentru Eva. Atât.

Acum, după toate cele întâmplate, l-am iertat, iar el mă apreciază mai mult ca înainte şi-mi arată în fiecare zi că mă iubeşte. Unde am greşit? Am vrut să fac totul perfect şi am uitat de omul lângă care mi-am dorit să îmbătrânesc frumos”, a povestit pentru Click! Sănătate Dana, de 36 de ani, din Bacău.

Povestea ei are un final fericit. Totuşi, sunt rare situaţiile când partenerul care înşală se întoarce smerit, iar cel înşelat este dispus să ierte.

Verdictul specialiştilor

Ai primit iertarea mult dorită, dar partenerul te „taxează“ la orice pas? Este foarte posibil ca pedeapsa să se transforme, mai devreme sau mai târziu, în despărţire definitivă.

„Atunci când scopul partenerului înşelat ajunge să fie cel de a pedepsi, relaţia are mult de suferit. Şansele sunt ca, odată ce simte că a plătit destul, celălalt să simtă că are libertatea de a face în continuare orice. Că doar plăteşte pentru asta“, spune psihologul Lena Rusti.

Mai poţi citi şi: Semne că partenerul te înşală. Aşa recunoşti un infidel!

Recâştigă-i celuilalt încrederea

Ai greşit, te-ai confesat şi te-a iertat, dar ţi-a spus că nu poate uita. Sau viceversa, partenerul a greşit. Dacă ai răbdare şi nu dai ocazia la interpretări, îţi vei putea reconstrui în ochii partenerului imaginea de odinioară.

Împărtăşiţi-vă sentimentele, chiar dacă sunt de furie sau de dezamăgire. Nu mai aveţi ce pierde. Există şansa să vă înţelegeţi reacţiile şi faptele...

De ce a făcut-o? Cine este vinovat? Ce putem schimba? Prin vorbe, prin gesturi, puteţi afla cum să îndreptaţi. Muşamalizarea nemulţumirilor poate readuce o a treia persoană în cuplu.

Există viaţă cu... amantă

De ce spunem asta? O cititoare din Târgovişte ne spune că mult timp a trăit cu soţul ei ştiind că el, în paralel, mai are o „soţie”. Nu cu acte, dar căreia îi gătea, îi călca...

Există multe relaţii care funcţio­nează, chiar dacă mai apare din când în când o a treia persoană. Depinde de miză, de ce pierd partenerii după despărţire...

„Există cupluri şi există tripluri. Sunt cupluri care trăiesc cu o a treia persoană pe lângă ei perioade îndelungate de timp. Dincolo de asta, în relaţie apare compromisul, negarea“, explică psihologul Lena Rusti.

Acestea sunt cupluri în care primează frustrările, furia... Sau lipsa implicării. Fiecare face ce-l taie capul.

Când e momentul să spui STOP compromisurilor? Este ca într-o afacere: o ţii deschisă cât faci calculele şi ieşi pe plus. Doar partenerii pot decide când declară falimentul.

INFO: Peste 60% din persoanele implicate într-o relaţie nu ar ierta infidelitatea partenerului.