Dragostea vindecă sau dă dureri de cap?
„La început, am crezut că este o scuză nevinovată. Când am început să repet povestea şi să-i spun soţului de fiecare dată când voia să facem dragoste că mă doare capul, mi-am dat seama că am o problemă”, ne-a scris Marcela din Râmnicu Vâlcea.
Îţi sună cunoscut? Din păcate, multe cupluri trăiesc aceeaşi poveste. Un studiu efectuat în Marea Britanie, la care au participat 4.000 de persoane, a arătat că unul din trei bărbaţi şi una din cinci femei invocă diverse scuze pentru a nu mai face sex cu partenerul.
Conform sondajului, migrenele sunt pe locul trei, devansate doar de „sunt obosit(ă)” şi de „nu sunt într-o dispoziţie bună”.
Aflaţi „cauza“ migrenelor
Refuzul de a face dragoste şi invocarea durerilor de cap pot afecta viaţa de cuplu. De multe ori, refuzul repetat de a face dragoste ascunde probleme serioase, iar faptul că nu faceţi sex accentuează problemele deja existente, pentru că produce frustrări suplimentare.
Aşa că descoperiţi împreună „cauza“ durerii de cap, deoarece discuţiile deschise vor ameliora viaţa de cuplu şi, implicit, vă pot reda împlinirea în plan sexual.
Mai poţi citi:
- Cum este sexul la 20, 30, 40 şi 50 de ani
- Sexul oral dăunează sau nu sănătăţii?
- Beneficii surprinzătoare ale actului sexual
Spune „nu“ obişnuinţei!
Relaţia voastră curge liniştit, dar este linişte în dormitor? Când nu există alte motive, la originea durerilor de cap programate înainte de a stinge lumina poate fi plictiseala. Psihologii spun că avem nevoie de stimuli noi fiindcă, în timp, corpul se obişnuieşte cu cei pe care îi primeşte.
Dacă relaţia voastră durează de ani buni, se poate ca absenţa libidoului să fie dată de obişnuinţă. Eviţi monotonia alternând poziţiile sexuale, dacă faceţi sex în locuri mai puţin convenţionale sau dacă îţi pui în practică fanteziile sexuale.
Reversul medaliei
Dacă eşti acel caz rar în care durerea de cap nu este deloc o exagerare şi chiar suferi de migrene, sexul ar putea fi cea mai bună soluţie. Explicaţia medicilor este că, în timpul orgasmului, se eliberează în corp hormoni (oxitocină şi serotonină) cu efect analgezic.
Prin urmare, sexul poate înlocui medicamentele împotriva durerilor, tratând în general durerile, nu doar migrenele. Un alt efect secundar este acela că tot aceşti hormoni conduc la reducerea nivelului inflamaţiilor din corp şi ajută la fortificarea sistemului imunitar, care apără corpul de boli.
De asemenea, studiile au dovedit faptul că cei doi hormoni, oxitocina şi serotonina, eliberaţi în timpul actului sexual, accelerează viteza de vindecare a rănilor cu aproximativ 25%.
Sexul nu este doar plăcere
Există bărbaţi mai puţin norocoşi care pot spune, pe bună dreptate, că dragostea le dă dureri de cap. Afecţiunea (care poartă numele de cefalgie coitală benignă) apare la un bărbat dintr-o mie şi constă în dureri intense, resimţite în timpul actului sexual sau în timpul orgasmului.
Această constatare aparţine cercetătorilor de la Mayo Clinic, care susţin că simptomele afecţiunii constau în durere puternică simţită dinspre ceafă spre frunte, care poate apărea în timpul actului sexual, dar şi în timpul masturbării.
Punctul de intensitate maximă a durerii este, conform medicilor, chiar înainte de orgasm. În unele cazuri, întreruperea actului sexual poate duce la atenuarea durerii, deşi aceasta nu este o regulă.
Îngrijorător este faptul că acest tip de cefalee poate dura de la câteva minute până la câteva zile. În opinia specialiştilor, vinovat pentru această durere este un hormon secretat în timpul sexului.