Disfuncţia erectilă se rezolvă în doi

2 2 jpg jpeg

Chiar dacă nu este catalogată ca fiind o boală gravă, studiile arată că disfuncţia erectilă este o afecţiune tot mai întâlnită, cu efecte importante asupra vieţii de cuplu.

Factorii care duc la agravarea disfuncţiilor erectile sunt legaţi atât de stilul de viaţă (fumatul, excesul de alcool, sedentarismul), cât şi de afecţiunile fiecărui individ (hipertensiune arterială, obezitate, nivel crescut al colesterolului, diabet).

Ce este disfuncţia erectilă?

Disfuncţia erectilă este definită de medicii urologi ca fiind imposibilitatea de a obţine sau de a menţine o erecţie suficientă pentru realizarea unui act sexual satisfăcător. Deşi nu este o boală gravă, ea poate avea un efect important asupra calităţii vieţii pacientului, dar şi a vieţii de cuplu. Lipsa unei compatibilităţi sexuale este de multe ori cauza apariţiei neînţelegerilor dintre parteneri.

Semnal de alarmă

Urologii avertizează că disfuncţia erectilă este un semnal de alarmă pentru apariţia bolilor de inimă. Acest lucru se explică prin faptul că disfuncţiile erectile, cauzate de îngustarea vaselor de sânge şi implicit de reducerea cantităţii de sânge care ajunge în organul sexual pentru a provoca erecţia, apar cu câţiva ani înainte de problemele cardiace provocate de îngustarea arterelor inimii.

Mai poţi citi şi:

- Disfuncţii erectile? Iată ce afecţiuni le pot cauza!

- Disfuncţii erectile: mituri detronate

- Soluţie pentru disfuncţia erectilă

Cum apare disfuncţia erectilă

Aproximativ opt din zece cazuri de disfuncţii erectile apar ca urmare a unor afecţiuni fizice: boli care afectează nervii (accident vascular, scleroză multiplă), diabet zaharat, traumatisme ale coloanei vertebrale, abuz de alcool şi consumul de droguri.

Dar şi unele activităţi pot fi dăunătoare. Mersul pe bicicletă pe distanţe lungi este un factor de risc, deoarece şaua bicicletei exercită presiune asupra nervilor care ajung la organul sexual. Şi nu în ultimul rând, stresul poate influenţa distructiv viaţa de cuplu prin apariţia problemelor erectile.

Ce spun statisticile

Potrivit datelor prezentate de Asociaţia Română de Urologie, în medie un bărbat din zece suferă de disfuncţie erectilă. Chiar dacă este o afecţiune tratabilă, numai 10 la sută din bărbaţii cu astfel de probleme se prezintă la medic.

Cum se tratează acest tip de disfuncţii

Tratamentul medicamentos. Unele medicamente contribuie la o mai bună irigare a organului sexual, altele cresc nivelul unor substanţe din creier responsabile de apariţia erecţiei.

Tratamentul injectabil presupune o serie de injecţii locale ale căror rezultate sunt vizibile după 15 minute.

Pompa cu vacuum ajută la menţinerea erecţiei timp de o jumătate de oră.

Proteza peniană necesită o intervenţie a chirurgului urolog. Alte tratamente: combaterea depresiei şi a anxietăţii, atunci când este vorba despre o problemă psihologică, sau modificarea stilului de viaţă: schimbarea unor medicamente, renunţarea la fumat şi alcool, practicarea sportului. Foarte importantă în aceste cazuri este şi consilierea cuplului sau terapia sexuală.

Exerciţii ale musculaturii pelviene. Acestea împiedică sângele să iasă din organul sexual, prelungind astfel erecţia.

Stresul, marele învingător

Nu este o noutate existenţa cauzelor psihologice care afectează funcţia erectilă. Este vorba de stres, care poate fi însoţit de stări de anxietate şi de depresie. Unele medicamente administrate pentru diminuarea efectelor negative ale stresului pot provoca şi ele, ca efect secundar, probleme de erecţie. Printre acestea se numără, alături de antidepresive, şi unele diuretice sau medicamentele care tratează hipertensiunea arterială.

Doctor Click! vă sfătuieşte

Există vreo legătură între problemele erectile şi apariţia bolilor cardiace?

Mai mult de jumătate din cazurile de disfuncţie erectilă sunt cauzate de îngustarea vaselor de sânge ca urmare a depunerii unor plăci de grăsime (de aterom) pe pereţii arterelor. De reţinut este că disfuncţiile erectile apărute ca urmare a îngustării arterelor se instalează cu câţiva ani înainte de problemele cardiace cauzate de îngustarea arterelor inimii. De aceea, disfuncţia erectilă este considerată un semnal de alarmă timpuriu pentru apariţia bolilor de inimă.