Din ce cauză îţi întârzie menstruaţia

1 2 jpg jpeg

Vine o vreme ├«n via┼úa fiec─ârei femei ├«n care ceasul biologic este tot mai prezent iar organismul se preg─âte┼čte intens pentru a g─âzdui o nou─â via┼ú─â.

Cel mai bun indicator pentru a semnala o sarcină este absenţa menstruaţiei sau întârzierea acesteia.

├Äns─â speciali┼čtii aten┼úioneaz─â c─â nu doar o eventual─â sarcin─â st─â la baza absen┼úei menstruale.

Unele medicamente pot deregla menstruaţia

1 2 jpg jpeg

Dac─â ai luat aticoncep┼úionale o bun─â perioad─â ┼či acum ai hot─âr├ót s─â faci o pauz─â pentru a deveni mam─â, cel mai probabil te po┼úi confrunta cu o absen┼ú─â a ciclului menstrual ce poate dura ├«ntre 3-6 luni, ┼či asta din cauza faptului c─â organismul se lupt─â s─â ├«┼či reia activitatea s fiziologic─â f─âr─â ajutorul pilulelor.

├Än plus, ┼úine cont de faptul c─â este recomandat ca dup─â ce ai terminat de luat pastilele anti bebe este necesar s─â ├«i oferi o pauz─â organismului t─âu pentru a se cur─â┼úa ┼či abea apoi s─â te g├ónde┼čti la o eventual─â sarcin─â. Altfel, ri┼čti ca sarcin─â s─â fie dificitar─â sau bebelu┼čul s─â se confrunte cu anumite probleme de s─ân─âtate.

Chiar ┼či antidepresivele, antiphisoticele sau medicamentele folosite ├«n curele de chimioterapie pot s─â influen┼úeze ciclul menstrual.

Orice ac┼úiune exterioar─â care nu este proprie organismului t─âu poate avea reac┼úii adverse printre care ┼či amenorea.

Afl─â care este leg─âtura dintre menstrua┼úia timpurie ┼či depresie AICI

Al─âptatul ┼či ovula┼úia

2 jpg jpeg

Chiar dac─â dup─â na┼čtere ├«n perioada de al─âptare ovula┼úia poate reveni, exist─â riscul ca menstrua┼úia s─â ├«nt├órzie ├«n func┼úie d eorganismul fiec─âruia, astfel c─â ├«n acest caz te po┼úi trezi cu o nou─â sarcin─â chiar ┼či ├«n lipsa menstrua┼úiei.

Nici stresul nu trebuie exclus, acesta poate să influenţeze activitatea hipotalamusului, centru nervos responsabil cu controlarea hormonilor implicaţi în reglarea menstruaţiei.

Astfel că dacă ai observat mici dereglări hormonale în organismul tău nu ezita să apelezi la un medic specialist.

Menopauza prematur─â ┼či greutatea

Alte două motive serioase pentru care menstruaţia ta poate întârzia să apară.

Dac─â e┼čti predispus─â la o menopauz─â prematur─â ├«nainte de v├órsta de 40 de ani cel mai probabil menstrua┼úia ta va deveni din ce ├«n ce mai neregulat─â iar fluctua┼úiile de greutate nu vor ├«nt├órzia s─â apar─â.

Pe de alt─â parte ┼či pierderea excesiv─â ├«n greutate poate s─â aib─â drept consecin┼ú─â amenoreea, deoarece acest proces poate ├«ntrerupe multe func┼úii hormonale din organism.

La fel se ├«nt├ómpl─â ┼či ├«n cazul tulbur─ârilor de alimenta┼úie, indiferent c─â este vorba despre anorexie sau bulimie, ambele pot afecta din punct de vedere hormonal organismul.

Anomalii ovariene

Fie c─â vorbim despre prezen┼úa tumorilor ovariene fie despre sindromul ovarului polichistic, ambele interfereaz─â cu bunul mers al menstrua┼úiei. Sindromul ovarului polichistic este o tulburare hormonal─â cunoscut─â ┼či sub denumirea de boala ovarelor de por┼úelan, tot mai r─âsp├óndit─â ├«n r├óndul femeilor aflate la v├órsta fertil─â.

Nici efortul fizic exagerat nu ajut─â, mai ales dac─â faci un sport de performan┼ú─â sau alergi pe distan┼úe foarte mari, absen┼úa menstrua┼úiei este un risc, un r─âspuns al corpului c─â ceva nu func┼úioneaz─â corespunz─âtor ┼či ai nevoie de mai mult─â odihn─â.