Din ce cauză îţi întârzie menstruaţia

1 2 jpg jpeg

Vine o vreme în viaţa fiecărei femei în care ceasul biologic este tot mai prezent iar organismul se pregăteşte intens pentru a găzdui o nouă viaţă.

Cel mai bun indicator pentru a semnala o sarcină este absenţa menstruaţiei sau întârzierea acesteia.

Însă specialiştii atenţionează că nu doar o eventuală sarcină stă la baza absenţei menstruale.

Unele medicamente pot deregla menstruaţia

1 2 jpg jpeg

Dacă ai luat aticoncepţionale o bună perioadă şi acum ai hotărât să faci o pauză pentru a deveni mamă, cel mai probabil te poţi confrunta cu o absenţă a ciclului menstrual ce poate dura între 3-6 luni, şi asta din cauza faptului că organismul se luptă să îşi reia activitatea s fiziologică fără ajutorul pilulelor.

În plus, ţine cont de faptul că este recomandat ca după ce ai terminat de luat pastilele anti bebe este necesar să îi oferi o pauză organismului tău pentru a se curăţa şi abea apoi să te gândeşti la o eventuală sarcină. Altfel, rişti ca sarcină să fie dificitară sau bebeluşul să se confrunte cu anumite probleme de sănătate.

Chiar şi antidepresivele, antiphisoticele sau medicamentele folosite în curele de chimioterapie pot să influenţeze ciclul menstrual.

Orice acţiune exterioară care nu este proprie organismului tău poate avea reacţii adverse printre care şi amenorea.

Află care este legătura dintre menstruaţia timpurie şi depresie AICI

Alăptatul şi ovulaţia

2 jpg jpeg

Chiar dacă după naştere în perioada de alăptare ovulaţia poate reveni, există riscul ca menstruaţia să întârzie în funcţie d eorganismul fiecăruia, astfel că în acest caz te poţi trezi cu o nouă sarcină chiar şi în lipsa menstruaţiei.

Nici stresul nu trebuie exclus, acesta poate să influenţeze activitatea hipotalamusului, centru nervos responsabil cu controlarea hormonilor implicaţi în reglarea menstruaţiei.

Astfel că dacă ai observat mici dereglări hormonale în organismul tău nu ezita să apelezi la un medic specialist.

Menopauza prematură şi greutatea

Alte două motive serioase pentru care menstruaţia ta poate întârzia să apară.

Dacă eşti predispusă la o menopauză prematură înainte de vârsta de 40 de ani cel mai probabil menstruaţia ta va deveni din ce în ce mai neregulată iar fluctuaţiile de greutate nu vor întârzia să apară.

Pe de altă parte şi pierderea excesivă în greutate poate să aibă drept consecinţă amenoreea, deoarece acest proces poate întrerupe multe funcţii hormonale din organism.

La fel se întâmplă şi în cazul tulburărilor de alimentaţie, indiferent că este vorba despre anorexie sau bulimie, ambele pot afecta din punct de vedere hormonal organismul.

Anomalii ovariene

Fie că vorbim despre prezenţa tumorilor ovariene fie despre sindromul ovarului polichistic, ambele interferează cu bunul mers al menstruaţiei. Sindromul ovarului polichistic este o tulburare hormonală cunoscută şi sub denumirea de boala ovarelor de porţelan, tot mai răspândită în rândul femeilor aflate la vârsta fertilă.

Nici efortul fizic exagerat nu ajută, mai ales dacă faci un sport de performanţă sau alergi pe distanţe foarte mari, absenţa menstruaţiei este un risc, un răspuns al corpului că ceva nu funcţionează corespunzător şi ai nevoie de mai multă odihnă.