Din ce cauză apar durerile în timpul actului sexual
Viaţa sexuală este presărată de-a lungul timpului şi cu anumite neplăceri. Motiv pentru care la cel mai mic simptom resimţit este indicat să apelezi la medicul specialist pentru a preveni afecţiuni mai grave.
Cert este însă că durerile în timpul actului sexual, atât la bărbaţi, cât şi la femei, sunt o problemă importantă în relaţia dintr-un cuplu. Despre acestea, despre cauzele apariţiei lor, dar şi despre cum să le previi, am stat de vorbă cu doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate. Cele mai frecvente dureri resimţite de femei în timpul sexului sunt cele din zona perineului, în partea de jos a abdomenului, în zona lombară.
La începutul vieţii sexuale durerile sunt normale
Mai ales la femeile aflate la începutul activităţii sexuale, apariţia durerilor în timpul sexului sunt fireşti şi, de reţinut, vor scădea în intensitate după primele acte sexuale. O cauză importantă a disconfortului în timpul actului sexual o reprezintă secreţia insuficientă a lubrifierii vaginale. Aceasta este asigurată natural, de două glande mari, iar activitatea lor depinde de gradul de excitare a femeii. Nu trebuie uitat faptul că, a precizat doctorul Vythoulkas, femeile ajung la excitaţie sexuală mult mai lent decât bărbaţii.
Un semn de boală
De multe ori, durerile prelungite în timpul contactului sexual sau după acesta pot fi un simptom al unei afecţiuni ginecologice. Una dintre ele este vaginita, caz în care durerile sunt acute, iar pacienta poate resimţi senzaţii de mâncărimi sau arsuri în timpul actului sexual. Cauza apariţiei vaginitei o reprezintă infecţiile (cu chlamydia, trichomonas etc) şi necesită tratament obligatoriu.
Durerile în timpul actului sexual, a continuat dr Vythoulkas, pot apărea ca urmare a unor boli ale uterului, colului uterin, ovarelor sau trompelor. Printre acestea se numără cervicita (inflamaţia colului uterin), endometrita (inflamaţia mucoasei uterului), endometrioza (ţesutul ce căptuşeşte suprafaţa uterului se regăseşte în diferite părţi ale organismului unei femei – ovare, în zona trompelor uterine, pe colul uterin, în zona intestinului, plămâni etc), fibromul uterin, cancerul de col uterin sau ovarian.
Menopauza, o schimbare hormonală majoră
O dată cu înaintarea în vârstă organismul suferă anumite modificări, atât cel masculin cât şi cel al femeilor. Menopauza este un fenomen normal cu care se confruntă ambele sexe, având simptome diferite. Scăderea nivelului de hormoni, mai ales a estrogenului şi progesteronului aduc schimbări atât fizice cât şi hormonale.
Menopauza masculină este un fenomen reprezentat de scăderea nivelului de testosteron şi într-o oarecare măsură poate afecta viaţa sexuală a bărbatului.
De asemenea, unele dintre femeile de 40-50 de ani sau cele care au ajuns la menopauză pot acuza dureri în timpul actului sexual.
Cauza acestora o reprezintă, în cele mai multe dintre cazuri, uscăciunea şi atrofierea mucoasei vaginale, ce pot fi combătute cu ajutorul lubrifianţilor.