De ce apar durerile vaginale

2 jpg jpeg

Aceste dureri pot apărea ca urmare a deteriorării sau rănirii vaginului. Alteori, durerea vaginală este o durere secundară care porneşte de la o traumă, infecţie sau boală cu altă localizare decât regiunea vulvară.

Iată, aşadar, cele mai frecvente cauze ale durerilor vaginale!

Herpes

Infecţia cu herpes genital poate fi uşor recunoscută: senzaţii de mâncărime, senzaţie de arsură şi înroşirea zonei genitale. Apar apoi vezicule mici, care se sparg, şi în urma lor rămân leziuni deschise, extrem de dureroase. Simptomele pot fi însoţite de scurgeri vaginale mai dense şi de culoare închisă, şi de usturimi la urinare.

Deşi nu există un tratament pentru vindecarea completă, boala poate fi ţinută sub control cu ajutorul medicaţiei.

Infecţii vaginale

Infecţiile vaginale prezintă simptome precum roşeaţă, uscăciune, arsură şi mâncărime în zona vaginului, precum şi un disconfort resimţit în timpul actului sexual.

Uscăciune vaginală

O mare parte din femei, mai precis una din şase, se confruntă cu uscăciunea vaginală, motiv pentru care actul sexual este cel mai adesea dureros. Vaginul are proprietatea naturală de lubrifiere, însă acest mediu umed poate fi uşor perturbat de unii factori hormonali, medicamentoşi sau psihologici. Lubrifierea fiziologică este asigurată prin eliberarea unui lichid incolor sau puţin albicios, fără miros. În timpul excitaţiei sexuale, acest lichid este secretat în cantitate mai mare, lucru ce uşurează penetrarea.

Atunci când pereţii vaginului nu se umezesc suficient, vorbim despre uscăciune vaginală, numită în termeni medicali atrofie vaginală. Aceasta îngreunează contactul sexual sau chiar împiedică desfăşurarea acestuia.

Din fericire, există soluţii! Consultă medicul ginecolog, care îţi va prescrie pilule contraceptive cu un conţinut mai ridicat de estrogen.

Vulvodinia

Este o cauză frecventă de durere vaginală. Alte cauze includ iritaţiile pielii (apărute ca urmare a eczemelor sau substanţelor chimice), infecţiile recurente şi anumite tipuri de cancer. Infecţiile micotice vaginale şi bolile cu transmitere sexuală pot determina durere vaginală.

Mai mult, durerea poate fi legată de boli cronice care afectează organele pelvine sau alte regiuni ale corpului. Durerea vaginală neînsoţită de alte manifestări rareori indică o afecţiune gravă.

Endometrioza

Endometrioza este o boală progresivă, care afectează 10-15% din femei în timpul anilor de reproducere şi a doua cea mai frecventă cauză a infertilitităţii. 30% până la 40% din femeile cu această afecţiune suferă de infertilitate. Boala reprezintă dezvoltarea endometrului, a mucoasei care tapetează pereţii interni ai uterului, în cu totul altă parte decât la locul potrivit precum la nivelul ovarelor, a trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezica urinară, intestine.

Sub influenţa hormonilor, endometrul se măreşte în fiecare lună pentru a primi o sarcină, iar în lipsa acesteia endometrul se elimină şi astfel se declanşează menstruaţia. În timpul menstruaţiei, celulele endometriale sunt eliminate, dar mucoasa din afara uterului nu are nicio modalitate de a părăsi corpul şi se inflamează, se poate rupe sau forma ţesut cicatrial dureros, care provoacă durere şi dinsconfort.

În mod normal menstruaţia este asociată cu durere înainte de a începe faza de sângerare propriu zisă, iar ea dispare în ziua a două a menstruaţiei. La femeile care suferă de endometrioză durerea continuă toată perioada de sângerare şi inclusiv după, de aceea este foarte important să se prezinte la un consult amănunţit atunci când se sesizează durere înainte şi în timpul menstruaţiei, dureri sau tulburări intestinale, pelviene, în timpul sau după actul sexual sau mişcări intestinale sau urinare dureroase.