"Dacă fac mai multe proceduri FIV, voi ajunge mai repede la menopauză?" Viața intimă, sub lupa medicului ginecolog

cuplu93 jpg

Viața intimă continuă să stârnească multe controverse și să adune multe mituri. Medicul ginecolog Ioan Bolea analizează cele mai întâlnite teorii și ne explică ce se ascunde, de fapt, în spatele barierelor de care ne tot lovim.

Cât de des trebuie să schimb tamponul intern?    

“Tamponul intern trebuie schimbat la 4-8 ore. Dacă îl folosiți o perioada mai mare de 8 ore, sângele care persistă în vaginul dumneavoastră va favoriza o infecție, care poate să conducă la complicații grave.”

 Răcesc foarte des la ovare, de ce mi se întâmplă asta?

“Bun, “răceala la ovare” este o boală foarte des întâlnită la femeia româncă…Doar că nu există, este doar un mit!! Nu poți să răcești la ovare și nu poate să te doară ovarul, pentru că ovarul nu doare! Cea care doare este trompa uterină, atunci când este inflamată.

Deci “răceala la ovare” = ANEXITĂ, adică inflamația anexei (care este constituită din ovar și trompa uterină corespunzătoare). Anexita nu se face de la frig, contrar părerii aproape generale, ci are aproape întotdeauna ca și cauză o infecție, cauzată de obicei de niște germeni numiti Chlamydia, Mycoplasma, gonococ etc. Este adevărat că simptomele pot fi accentuate la frig, dar nu asta cauzează tot procesul.

Anexita trebuie diagnosticată la timp și tratată riguros cu antibiotic, pentru că dacă este lăsată netratată, procesul infecțios care trenează în locul respectiv poate duce la infertilitatea pacientei sau niște complicații foarte serioase, ca piosalpinx sau abces tuboovarian, care pun în pericol chiar viața pacientei".

Am luat pilula de a doua zi de doua ori până acum, este vreo problemă? O să mai pot face copii?

“Da, bineînțeles! Pilula de a doua zi nu afectează fertilitatea, ea doar amână ovulația. Dar dacă vrei să folosești o metodă contraceptivă pe termen lung, folosește cu încredere anticoncepționalele orale”.

Am înțeles că pot folosi pilula de a doua zi doar de doua ori pe an…  este adevărat?

Nu, este doar un mit. Poți folosi pilula de a doua zi de mai multe ori pe an fără sa iti afecteze ulterior sănătatea sau fertilitatea. Dar dacă tu cauți contracepție pe termen lung, folosește anticoncepționalele orale.

Dacă iau pilula de a doua zi, asta înseamnă că omor sarcina?

“Nu, nu omori sarcina. Pilula de a doua zi nu este abortivă, adică nu are loc un avort!! Tot ce face pilula este să amâne, sa intarzie ovulația; dacă sarcina s-a format deja, pilula de a doua zi nu mai este eficientă, trebuie din păcate să se apeleze la metode de îndepărtare a sarcinii (avortul medicamentos sau chiuretajul uterin)”, spune specialistul.

Am folosit foițe contraceptive, ce părere aveți?

“Foițele contraceptive fac parte dintre spermicide. Folosirea lor presupune mai multe lucruri: ele trebuie folosite anterior contactului sexual; au o perioadă scurtă de protecție, în jur de o oră; au o rată mare de eșec, de aceea nu le recomand!”

Am 16 ani și mă masturbez destul de des… îmi afectează șansele de a avea un copil mai târziu?

“Excelentă întrebarea, și asta este un alt mit extrem de întâlnit, impus în subconștientul nostru de părinți și de societate. NU, masturbarea nu afectează fertilitatea, nici la fete/femei, nici la băieți/bărbați!”

  Dacă fac mai multe proceduri FIV, voi ajunge mai repede la menopauză?

“Nu, nu înseamnă asta. Sa explic un pic: ovulatia este un proces fiziologic, care se referă la selectarea unui singur folicul din ovar, folicul care se va sparge și va elibera un ovocit matur (celula sexuală feminină); medicația folosită în cazul unei proceduri de fertilizare in vitro duce la dezvoltarea mai multor foliculi, și astfel la obținerea mai multor ovocite mature. Eu consider ca procedurile FIV nu grăbesc intrarea la menopauza, ci salvează niște ovocite care altfel s-ar fi pierdut”

E adevărat că pilulele contraceptive îngrașă?

“Nu, nu îngrașă. Pentru că subiectul este unul sensibil, au fost realizate numeroase studii cu acest subiect; nu există vreun studiu care sa fi demonstrat o creștere semnificativă în greutate odată cu folosirea anticoncepționalelor orale. Se poate întâmpla însă ca unele femei să prezinte o retenție mai mare de apă la începutul utilizării pilulelor”, precizează medical Ioan Boleac

 Iau pilule contraceptive de 3 ani și nu am luat nicio pauză, e ok?

“Da, e ok. Nu s-a demonstrat vreodată că ar fi nevoie de vreo perioadă de pauză, așa ca noi, medicii, nu avem un motiv științific pentru a recomanda o pauza. Mai mult, efectele adverse importante ale pilulelor nu sunt eliminate de către o pauză. Și se întâmplă des ca pauza respectivă să ducă la sarcini nedorite”.

Trebuie să încep o procedură de fertilizare in vitro, dar am înțeles că un copil obținut astfel este predispus să aibă malformații, este adevărat?

“Nu, nu este adevărat. În prezent, considerăm că riscul de malformații majore sau anomalii genetice pentru copiii conceputi prin FIV este similar sau foarte ușor crescut fata de cel al copiilor conceputi natural (2-3% din sarcini)”.

 Eu și cu soțul meu încercăm să facem un copil. Dacă facem sex mai des, avem șanse mai mari să obținem o sarcină?

“Nu, nu s-a dovedit acest lucru. Studiile au arătat că în cazul contactului sexual la fiecare 1-2 zile în timpul ferestrei fertile se obține cea mai mare rata de sarcini, dar rezultatele obținute prin contact sexual mai puțin frecvent, adică de 2-3 ori pe săptămână, sunt aproape echivalente”

Este adevărat că în urma injecțiilor pe care o să le fac pentru fertilizare in vitro pot face cancer ovarian?

“Nu, nu este adevărat. Cele mai recente studii au infirmat orice legătură între medicația pe care o folosim pentru FIV și cancerul ovarian. Și putem sa privim lucrurile si astfel: se știe că femeile infertile au un risc crescut față de populația generală de a face cancer ovarian. O fertilizare in vitro care duce la obținerea unui copil, scade de fapt riscul de cancer ovarian al femeii respective”.