"Dac─â fac mai multe proceduri FIV, voi ajunge mai repede la menopauz─â?" Via╚Ťa intim─â, sub lupa medicului ginecolog

cuplu93 jpg

Via╚Ťa intim─â continu─â s─â st├órneasc─â multe controverse ╚Öi s─â adune multe mituri. Medicul ginecolog Ioan Bolea analizeaz─â cele mai ├«nt├ólnite teorii ╚Öi ne explic─â ce se ascunde, de fapt, ├«n spatele barierelor de care ne tot lovim.

C├ót de des trebuie s─â schimb tamponul intern?    

ÔÇťTamponul intern trebuie schimbat la 4-8 ore. Dac─â ├«l folosi╚Ťi o perioada mai mare de 8 ore, s├óngele care persist─â ├«n vaginul dumneavoastr─â va favoriza o infec╚Ťie, care poate s─â conduc─â la complica╚Ťii grave.ÔÇŁ

 R─âcesc foarte des la ovare, de ce mi se ├«nt├ómpl─â asta?

ÔÇťBun, ÔÇťr─âceala la ovareÔÇŁ este o boal─â foarte des ├«nt├ólnit─â la femeia rom├ónc─âÔÇŽDoar c─â nu exist─â, este doar un mit!! Nu po╚Ťi s─â r─âce╚Öti la ovare ╚Öi nu poate s─â te doar─â ovarul, pentru c─â ovarul nu doare! Cea care doare este trompa uterin─â, atunci c├ónd este inflamat─â.

Deci ÔÇťr─âceala la ovareÔÇŁ = ANEXIT─é, adic─â inflama╚Ťia anexei (care este constituit─â din ovar ╚Öi trompa uterin─â corespunz─âtoare). Anexita nu se face de la frig, contrar p─ârerii aproape generale, ci are aproape ├«ntotdeauna ca ╚Öi cauz─â o infec╚Ťie, cauzat─â de obicei de ni╚Öte germeni numiti Chlamydia, Mycoplasma, gonococ etc. Este adev─ârat c─â simptomele pot fi accentuate la frig, dar nu asta cauzeaz─â tot procesul.

Anexita trebuie diagnosticat─â la timp ╚Öi tratat─â riguros cu antibiotic, pentru c─â dac─â este l─âsat─â netratat─â, procesul infec╚Ťios care treneaz─â ├«n locul respectiv poate duce la infertilitatea pacientei sau ni╚Öte complica╚Ťii foarte serioase, ca piosalpinx sau abces tuboovarian, care pun ├«n pericol chiar via╚Ťa pacientei".

Am luat pilula de a doua zi de doua ori până acum, este vreo problemă? O să mai pot face copii?

ÔÇťDa, bine├«n╚Ťeles! Pilula de a doua zi nu afecteaz─â fertilitatea, ea doar am├ón─â ovula╚Ťia. Dar dac─â vrei s─â folose╚Öti o metod─â contraceptiv─â pe termen lung, folose╚Öte cu ├«ncredere anticoncep╚Ťionalele oraleÔÇŁ.

Am ├«n╚Ťeles c─â pot folosi pilula de a doua zi doar de doua ori pe anÔÇŽ  este adev─ârat?

Nu, este doar un mit. Po╚Ťi folosi pilula de a doua zi de mai multe ori pe an f─âr─â sa iti afecteze ulterior s─ân─âtatea sau fertilitatea. Dar dac─â tu cau╚Ťi contracep╚Ťie pe termen lung, folose╚Öte anticoncep╚Ťionalele orale.

Dacă iau pilula de a doua zi, asta înseamnă că omor sarcina?

ÔÇťNu, nu omori sarcina. Pilula de a doua zi nu este abortiv─â, adic─â nu are loc un avort!! Tot ce face pilula este s─â am├óne, sa intarzie ovula╚Ťia; dac─â sarcina s-a format deja, pilula de a doua zi nu mai este eficient─â, trebuie din p─âcate s─â se apeleze la metode de ├«ndep─ârtare a sarcinii (avortul medicamentos sau chiuretajul uterin)ÔÇŁ, spune specialistul.

Am folosit foi╚Ťe contraceptive, ce p─ârere ave╚Ťi?

ÔÇťFoi╚Ťele contraceptive fac parte dintre spermicide. Folosirea lor presupune mai multe lucruri: ele trebuie folosite anterior contactului sexual; au o perioad─â scurt─â de protec╚Ťie, ├«n jur de o or─â; au o rat─â mare de e╚Öec, de aceea nu le recomand!ÔÇŁ

Am 16 ani ╚Öi m─â masturbez destul de desÔÇŽ ├«mi afecteaz─â ╚Öansele de a avea un copil mai t├órziu?

ÔÇťExcelent─â ├«ntrebarea, ╚Öi asta este un alt mit extrem de ├«nt├ólnit, impus ├«n subcon╚Ötientul nostru de p─ârin╚Ťi ╚Öi de societate. NU, masturbarea nu afecteaz─â fertilitatea, nici la fete/femei, nici la b─âie╚Ťi/b─ârba╚Ťi!ÔÇŁ

  Dac─â fac mai multe proceduri FIV, voi ajunge mai repede la menopauz─â?

ÔÇťNu, nu ├«nseamn─â asta. Sa explic un pic: ovulatia este un proces fiziologic, care se refer─â la selectarea unui singur folicul din ovar, folicul care se va sparge ╚Öi va elibera un ovocit matur (celula sexual─â feminin─â); medica╚Ťia folosit─â ├«n cazul unei proceduri de fertilizare in vitro duce la dezvoltarea mai multor foliculi, ╚Öi astfel la ob╚Ťinerea mai multor ovocite mature. Eu consider ca procedurile FIV nu gr─âbesc intrarea la menopauza, ci salveaz─â ni╚Öte ovocite care altfel s-ar fi pierdutÔÇŁ

E adevărat că pilulele contraceptive îngrașă?

ÔÇťNu, nu ├«ngra╚Ö─â. Pentru c─â subiectul este unul sensibil, au fost realizate numeroase studii cu acest subiect; nu exist─â vreun studiu care sa fi demonstrat o cre╚Ötere semnificativ─â ├«n greutate odat─â cu folosirea anticoncep╚Ťionalelor orale. Se poate ├«nt├ómpla ├«ns─â ca unele femei s─â prezinte o reten╚Ťie mai mare de ap─â la ├«nceputul utiliz─ârii pilulelorÔÇŁ, precizeaz─â medical Ioan Boleac

 Iau pilule contraceptive de 3 ani ╚Öi nu am luat nicio pauz─â, e ok?

ÔÇťDa, e ok. Nu s-a demonstrat vreodat─â c─â ar fi nevoie de vreo perioad─â de pauz─â, a╚Öa ca noi, medicii, nu avem un motiv ╚Ötiin╚Ťific pentru a recomanda o pauza. Mai mult, efectele adverse importante ale pilulelor nu sunt eliminate de c─âtre o pauz─â. ╚śi se ├«nt├ómpl─â des ca pauza respectiv─â s─â duc─â la sarcini nedoriteÔÇŁ.

Trebuie s─â ├«ncep o procedur─â de fertilizare in vitro, dar am ├«n╚Ťeles c─â un copil ob╚Ťinut astfel este predispus s─â aib─â malforma╚Ťii, este adev─ârat?

ÔÇťNu, nu este adev─ârat. ├Än prezent, consider─âm c─â riscul de malforma╚Ťii majore sau anomalii genetice pentru copiii conceputi prin FIV este similar sau foarte u╚Öor crescut fata de cel al copiilor conceputi natural (2-3% din sarcini)ÔÇŁ.

 Eu ╚Öi cu so╚Ťul meu ├«ncerc─âm s─â facem un copil. Dac─â facem sex mai des, avem ╚Öanse mai mari s─â ob╚Ťinem o sarcin─â?

ÔÇťNu, nu s-a dovedit acest lucru. Studiile au ar─âtat c─â ├«n cazul contactului sexual la fiecare 1-2 zile ├«n timpul ferestrei fertile se ob╚Ťine cea mai mare rata de sarcini, dar rezultatele ob╚Ťinute prin contact sexual mai pu╚Ťin frecvent, adic─â de 2-3 ori pe s─âpt─âm├ón─â, sunt aproape echivalenteÔÇŁ

Este adev─ârat c─â ├«n urma injec╚Ťiilor pe care o s─â le fac pentru fertilizare in vitro pot face cancer ovarian?

ÔÇťNu, nu este adev─ârat. Cele mai recente studii au infirmat orice leg─âtur─â ├«ntre medica╚Ťia pe care o folosim pentru FIV ╚Öi cancerul ovarian. ╚śi putem sa privim lucrurile si astfel: se ╚Ötie c─â femeile infertile au un risc crescut fa╚Ť─â de popula╚Ťia general─â de a face cancer ovarian. O fertilizare in vitro care duce la ob╚Ťinerea unui copil, scade de fapt riscul de cancer ovarian al femeii respectiveÔÇŁ.