Cum construieşti o relaţie durabilă

1 2 jpg jpeg

Sunt multe aspecte de care trebuie să ţii cont pentru a avea o relaţie de cuplu de lungă durată. Atenţia faţă de nevoile partenerului, încrederea, acceptarea, diplomaţia, compromisurile, răbdarea şi, nu în ultimul rând, pasiunea sunt ingrediente care îi apropie pe parteneri.

Acceptă-l pe celălalt aşa cum este şi apreciază-l pentru ceea ce are bun de oferit.

Comunicaţi sincer

Nu este de-ajuns să vorbiţi, important este să dicutaţi cu inima deschisă, fără reproşuri sau acuze. Nu de puţine ori, comunicarea defectuoasă sau a lipsei de dialog între parteneri duce la despărţire.

Absenţa comunicării duce la acumularea de frustrări şi, implicit, la certuri. Spune-i celuilalt ce te derajează sau ce aştepţi de la el, pe un ton calm.

Aveţi încredere unul în celălalt

La temelia unei relaţii solide se află încrederea. Acest lucru nu exclude, desigur, micile gelozii. Neîncrederea nefondată în partener erodează însă relaţia şi poate strica şi cele mai frumoase poveşti de iubire.

Când nu ai suficiente dovezi că partenerul te înşală, nu da frâu liber reproşurilor. Încrederea unul în celălalt poate fi serios afectată.

Arataţi-vă aprecierea reciproc

Sunt situaţii inevitabile în cuplu, cum sunt, de exemplu, tensiunile care apar când partenerii nu sunt pe aceeaşi lungime de undă în legătură cu unele lucruri.

Atunci pot apărea apelative jignitoare la adresa celuilalt. Astfel intervine lipsa de respect, manifestată prin cuvinte sau prin gesturi nepotrivite, care pot destabiliza relaţia de cuplu.

E bine să filtrezi cuvintele pe care le spui la nervi şi să nu-ţi jigneşti partenerul. Aşteaptă să se mai liniştească apele şi apoi discutaţi când sunteţi amândoi calmi.

Întreţineţi pasiunea

Indiferent câţi ani de căsnicie aveţi, tot trebuie să menţineţi vie flacăra pasiunii.

Apreciază-ţi partenerul, acordă-i atenţie şi nu înceta să-l seduci.

Rutina sexuală se instalează rapid în relaţie, dar o poţi combate, dacă îţi surprinzi mereu partenerul cu mici gesturi pasionale.

Nu renunţa la tine!

O idee întipărită este acela că o relaţie durabilă se bazează pe iubire necondiţionată.

Psihologul Aniela Sârbu spune că acest gen de iubire este periculos.

Am auzit de atâtea ori că iubirea trebuie să fie necondiţionată, deplină, totală, fără nicio limită, încât nu mă mai mir când oamenii vin devastaţi, goi, trişti şi pierduţi când ies din relaţiile în care au iubit în acest fel“, povesteşte psihologul.

Acesta spune că, într-o iubire sănătoasă, fiecare partener se dedică celuilalt cu grijă şi preţuire într-un efort reciproc care nu conduce la renunţare de sine frustrantă şi dureroasă.