Conflicte in cuplu. 7 motive frecvente si solutii de aplanare

1 conflicte in cuplu jpg jpeg

In toate relatiile apar discutii. Cele mai multe sunt puerile si nu duc nicaieri. De multe ori, afirmatiile de tipul „Noi nu ne certam niciodata!“ sunt false. Toata lumea o face, dar de ce apar conflicte in cuplu? Care sunt motivele?

Sunt cateva situatii tensionate din care se pot trage invataminte si care, la final, pot strange o legatura sentimentala. Sunt si unele conflicte in cuplu care pot distruge echilibrul interior. Adesea, discutiile aprinse purtate pe o perioada mai lunga de timp duc la despartiri. Publicatia online Bright Side stie de ce apar certurile in relatie si a nominalizat 7 dintre cele mai comune cauze.

Critici des partenerul de cuplu

„Tu esti de vina!“, ii spui adesea. Facandu-i mereu reprosuri si criticandu-i personalitatea nu faci decat sa agravezi situatia. Mai ales cand o faci in mod deliberat. Nu-ti mai insulta partenerul! Spune-i exact ce te deranjeaza in termeni calmi, fara sa alimentezi tensiunea deja existenta dintre voi.

Conflicte in cuplu apar cand desconsideri sentimentele celuilalt

Cand ai ceva pe suflet, spune-i ce te doare si incercati sa ajungeti la o intelegere. Daca aveti o discutie cu opinii diferite, explica-i ca si pe tine te afecteaza certurile, nu doar pe el. Incercati sa fiti egali si cand vine vorba despre exprimarea sentimentelor care apar in urma neintelegerilor. Nu suferi doar tu dupa o cearta de pomina sau doar el, ci amandoi.

Nu iti poti controla cele mai sumbre premonitii

Tu il suspectezi de infidelitate, pentru ca munceste prea mult peste program. Daca nu este sub stricta ta supraveghere, crezi ca iubitul tau poate fi influentat de oricine, mai ales de un anturaj toxic sau de o alta persoana de sex feminin. Nu-ti subestima partenerul si nu trai cu impresia ca nu e bun de nimic fara tine. Cu aceasta gandire nu faci decat sa dai frau liber unor noi motive de cearta. Ai mai multa incredere in cel de langa tine!

Te consideri superior partenerului de viata

Ai mai multe diplome fata de el sau iubitul tau se lauda cu mai multa experienta in domeniul in care lucreaza? Chiar si asa, trebuie sa va considerati egali. Nu face aluzii cu privire la diplomele tale, nu se va simti bine sa te vada laudandu-te cat esti de desteapta. Iubitul tau se va considera inferior si va crede ca nu se poate ridica la nivelul asteptarilor tale. Acelasi scenariu este valabil si in cazul in care el este mai bine pregatit profesional, de exemplu, decat tine. E simplu – ce tie nu-ti place, celui iubit nu-i face!

Dai mereu vina pe celalalt

„Toate acestea s-au intamplat din cauza ta!“ ar trebui inlocuit cu „Poate ar trebui sa ne calmam si sa ne gandim la o solutie“. Este gresit ca intr-o relatie unul sau altul sa fie de vina pentru toate neajunsurile. Lucrurile neplacute s-au intamplat deja, nu mai ajuta daca unul dintre parteneri sufera mai mult decat celalalt. Mai intelept este ca membrii unui cuplu sa gandeasca impreuna strategia de urmat pentru a rezolva conflictul.

Aduci in discutie neintelegeri mai vechi

Te-ai suparat ca nu ti-a raspuns la telefon si, cu prima ocazie, o sa-i reprosezi: „Te-am sunat de multe ori si nu mi-ai raspuns niciodata! Nu ma respecti!“. Afirmatiile acestea taioase pot face rau. Cel apelat, daca a avut telefonul inchis sau nu a avut acces la el in perioada cat ai sunat, se poate simti jignit de vorbele tale. Si de aici certurile se vor tese foarte usor. Ii poti spune ca ai sunat de mai multe ori, pentru ca erai ingrijorata. Daca te deranjeaza ceva, spune-i partenerului imediat ce ai pe suflet. Dupa ce a trecut momentul, nu mai are rost sa il aduci in discutie.

Uiti ca fiecare are un punct de vedere diferit

Intr-o relatie sunt implicati doi parteneri diferiti, care au opinii diferite si care trebuie respectate. Problema e ca amandoi vor sa-si impuna in fata celuilalt punctul de vedere. Iar acest lucru duce la frustrari si certuri. Cea mai buna solutie consta in flexibilitate. Discutati despre ambele opinii si priviti lucrurile din ambele puncte de vedere.