Cât de mult îţi influenţează prezervativul sănătatea

1 2 jpg jpeg

Este important să ştii că reacţia alergică la latex se poate manifesta sub mai multe forme. Uneori se prezintă ca o reacţie cutanată minoră sau ca o afecţiune ameninţatoare de viaţă.

Se poate foarte uşor evolua de la o formă minoră la una gravă precum:

- reacţii cutanate, iar cel mai bun exemplu este dermatita de contact sau senzaţia de mâncărime generalizată, - reacţii respiratorii ce se prezintă sub formă de tuse, strănut, rinoree (scurgerea de fluide din nas), - reacţie alergică gravă de tip anafilaxie.

Cum afli dacă ai alergie la latex?

În general, latexul este găsit în foarte multe produse, de la mănuşile chirurgicale până la prezervative. În cazul în care dezvolţi o reacţie alergică la alimente precum bananele, castanele, kiwi, avocado sau roşii atunci te confrunţi cu un risc crescut de a dezvolta această reacţie şi la produsele din latex. Acest lucru este posibil deoarece proteinele din latex sunt similare cu cele din alimentele mai sus enumerate. Dacă te confrunţi cu o dermatită atopică, în acest caz alergia la latex este foarte des întâlnită.

Află care sunt soluţiile naturale în caz de alergii AICI

Durerile din timpul actului sexual

În cazul în care foloseşti prezervativul ca metodă de contracepţie şi te confrunţi cu dureri în timpul actului sexual, trebuie să ştii că acest tip de alergie apare iniţial sub forma unor iritaţii mici care netratate favorizează apariţia eczemelor.

„În procesul de prelucrare al cauciucului intră mai multe substanţe sensibilizante. Pe lângă alergia la latex, poate fi întâlnită şi o reacţie alergică la parfumuri, la coloranţi sau la diferitele arome care sunt întâlnite în substanţa lubrifiantă”, explică dermatologul prof. dr. Anca Zbranca.

Prezervativul intră în contact atât cu pielea bărbatului, cât şi cu ceaa femeii, iar reacţia alergică poate apărea doar la unul dintre parteneri sau la amândoi.

Când apare reacţia alergică?

Simptomele pot să apară atât în timpul actului sexual, cât şi la câteva minute după.

„Pe pielea şi mucoasa din zona genitală apare o reacţie eritimonoasă, dureroasă, care poate duce la apariţia urticariei, reacţie care apare în câteva minute după punerea prezervativului sau după scoaterea lui”, spune dermatologul Zbranca.

Există cazuri în care alergia se poate manifesta şi sub forma unor bubiţe, care nu trec de la sine ulterior. Netratate corespunzător se vor dezvolta şi mai mult la următorul act sexual şi astfel pot să apară eczeme cronice care duc la şocuri anafilactice.

Citeşte şi: Topul celor mai eficiente metode de contracepţie

Pericolul ascuns din latex

În momentul în care te supui unui test alergen pentru a afla dacă te confrunţi cu această alergie, trebuie să ţii cont şi de faptul că prezervativele în componenţa sa au şi substanţe chimice potenţiatoare de gust care la rândul lor pot provoca diferite alergii.În cazul în care schimbi marca de prezervative trebuie să ţii cont şi de celelalte aspecte din componenţa sa.

Aceeaşi problemă poate fi întâlnită şi în cazul lubrifianţilor.

Ca şi formă de tratament este indicat să te prezinţi de urgenţă la spital. Persoanele care au prezentat reacţii alergice grave la latex în trecut, ar fi indicat să aibă la îndemână o doză de epinefrină( adrenalină) în caz de nevoie.