Cât de importantă este siguranţa emoţională într-o relaţie

1 2 jpg jpeg

Ai început să te simţi frustrat din cauza partenerului de cuplu? Simţi din ce în ce mai des nevoia de a primi afecţiune din partea lui şi din punct de vedere comunicaţional ceva nu merge bine? Dacă ai încercat să discuţi această problemă şi nu vezi nici o soluţionare în bine, atunci este cazul să acţionezi, deoarece nesiguranţa emoţională poate să îţi afecteze destul de mult atât viaţa intimă cât şi socială.

Cum se resimte nesiguranţa în cuplu la ambele sexe?

Din păcate teama de separare, de abandon, gelozia, nevoia de a controla peste măsură acţiunile celuilalt, reproşurile frecvente sau autovictimizarea sunt simptomele nesiguranţei în cuplu şi se regăsesc atât la femei cât şi bărbaţi. Chiar dacă la femei acest fenomen este mult mai vizibil, mai ales pentru că femeile vorbesc despre sentimentele, trăirile lor indiferent dacă acestea sunt bune sau rele, femeia transmite mult mai uşor strările sale în timp ce bărbaţii devin tot mai introvertiţi.

Adesea pe un terme scurt simptomele nesiguranţei se pot confunda dstul de uşor cu senzaţia fluturaşilor din stomac, ca atunci când te îndrăgosteşti, însă pe termen lung, scăpată de sub control poate să ducă la destabilizarea definitivă a relaţiei, transformând o poveste frumoasă de iubire într-o relaţie toxică.

Află care sunt paşii pentru a ajunge la orgasm AICI

În momentul în care nu eşti în siguranţă lângă partenerul tău şi stai tot timpul cu grija acţiunilor sale, te afli pe punctul de a te destabiliza emoţional, în primul rând tu şi apoi întreaga relaţie. Începi să te confrunţi cu stări de nervozitate inexplicabile, stresul creşte de la zi la zi, apar insomniile, certurile tot mai dese şi în acelaşi timp te confrunţi cu senzaţia de dependenţă fizică faţă de persoana de lângă tine.

Practic te transpui într-o situaţie în care într-un singur moment urăşti omul de lângă tine, dar totodată ai nevoie de afecţiunea sa.

Cum se depăşeşte o astfel de situaţie?

Această situaţie ar fi de preferat să fie evitată deoarece poate afecta chiar şi un partener matur emoţional, stabil şi echilibrat. Mai ales că toate gândurile rele apar pe baza unor temeri de cele mai multe ori nefondate.

Pentru a depăşi acest impas este nevoie de o comunicare deschisă, prin care temerile să fie exprimate şi să se găsească o soluţie de comun acord.

Lipsa încrederii în sine se transformă cu uşurinţă în lipsa încrederii în cei din jur, moment în care este necesar ajutorul unui specialist, deoarece efectele pot deveni destul de dramatice ajungându-se chiar la depresie.

Este necesar ca fiecare să se accepte aşa cum este şi să ajungeţi la un compromis de comun acord prin care să puteţi supravieţui în continuare împreună.

În cazul în care infidelitatea unuia dintre parteneri este motivul declanşării acestei situaţii, este nevoie de o investiţie enormă în relaţie pentru a reclădi încrederea dărmată, fiind necesar un efort imens din partea persoanei infidele.

În funcţie de cât de zdruncinată a fost relaţia de acest incident, toate aspectele relaţionale au de suferit inclusiv aspectul intim. „De ce-urile” nu rezolvă situaţia în sine însă sunt ncesare pentru a stabili motivul de la care s-a produs această problemă.

Cum îi influenţează pe copii nesiguranţa în cuplu

În cazul în acre există un copil la mijloc, neîncrederea mamei în tatăl său va contribui semnificativ la naşterea sentimentului de neîncredere a copilului în persoanele de sexul opus, aspect deloc plăcut şi de dorit.

Deşi există cazuri în care, copii mai maturi văd exact situaţia reală şi tind să ţină cu părintele defavorizat. Este posibilă să apară şi senzaţia de vinovăţie, destul de des întâlnită în cazul copiilor extrem de ataşaţi de ambii părinţi.

De asemenea comunicarea şi în aces caz este primordială. Altfel se va transforma într-o frână bruscă în subconştientul celui mic, devenind mult mai introvertit.

Efectele dependenţei emoţionale

Dependenţa emoţională face ca pe primul loc în viaţa ta să fie partenerul cu dorinţele şi nevoile sale, în felul acesta la un moment dat va apărea frustrarea şi senzaţie de neîmplinire care este destul de greu de suportat şi de acceptat.

Această dependenţă te obligă să stai mereu cu teama că abandonul se va întămpla şi că nu te vei putea reclădi după o astfel de experienţă. Izolarea socială este un alt fapt ce vine la pachet cu această dependenţă, apar aşteptările excesive nerealiste care cel mai adesea se tranformă în stări depresive.