Nu în seara asta, mă doare capul! De ce amânăm tot mai des contactele intime?
Partenerul acuză frecvent migrene interminabile ori de câte ori încerci să te apropii de el? Stresul, grijile cotidiene, nemulţumirea faţă de propriul corp şi problemele financiare invadează intimitatea cuplului. Însă şi anumite afecţiuni medicale ucid romantismul relaţiilor, spun specialiştii.
Sexul are o influenţă puternică asupra relaţiei de cuplu. Aşa ne conectăm fizic, dar şi emoţional cu celălalt. În timpul partidelor de amor, corpul produce o cascadă de hormoni care diminuează durerea, reduc riscul de cancer, întăresc imunitatea şi chiar atenuează simptomele menopauzei. În ciuda acestor beneficii, multe cupluri ajung să nu mai întreţină relaţii sexuale.
Migrena, o scuză comună în cuplu
Potrivit unui studiu francez, oboseala este cea mai citată scuză (45%), urmată de proximitatea faţă de copii, părinţi sau vecini (35%), precum şi preocupările legate de bani sau de muncă (33%). Motivele invocate diferă în funcţie de sex. Femeile se simt mai stânjenite de prezenţa unei terţe persoane în locuinţă (43%) sau suferă de faimoasa migrenă (33%). Bărbaţii sunt mai preocupaţi de bani sau se concentrează pe serviciu şi în afara orelor de muncă, neglijând astfel viaţa sexuală în relaţia de cuplu.
Problemele medicale, în topul listei
Anumite afecţiuni sunt principalele motive pentru care atât bărbaţii, cât şi femeile amână contactul sexual. De exemplu, pacienţii cu boli cardiace evită frecvent sexul pentru că se tem de un atac de cord. Durerea cronică diminuează plăcerea, iar afecţiunile metabolice cum este diabetul reduc activitatea sexuală. Există şi studii care au arătat o legătură directă între excesul de greutate corporală şi scăderea libidoului. Multe medicamente, precum antidepresivele şi cele contra anxietăţii diminuează apetitul sexual. Însă şi nemulţumirea faţă de propriul corp poartă o parte din vină. Când au mai multe kilograme decât şi-ar dori, atât femeile, cât şi bărbaţii îşi inhibă dorinţa sexuală cu îngrijorări despre cât de atractiv mai este corpul lor expus în intimitate. „În unele cazuri, cuplurile folosesc tot felul de scuze pentru a ascunde o adevărată problemă sexuală, cum este disfuncţia erectilă la bărbaţi ori absenţa orgasmului sau durerea din timpul actului sexual la femei“, spune dr. Pierre Costa, şeful departamentului de urologie al Spitalului Universitar din Nîmes, Franţa.
Bine de ştiut!
Scăderea apetitului sexual mai poate proveni şi din lipsa de somn.
Femeile evită mai frecvent sexul decât bărbaţii
Bărbaţii se gândesc la sex de 19 ori pe zi, în timp ce femeile de doar 10 ori pe zi, arată un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio, SUA. Mai mult, numeroase studii arată că până la 40% dintre femei evită să întreţină relaţii intime la un moment dat în viaţa lor.
Cum reînviem pasiunea în cuplu
Puţini îndrăznesc să discute sincer cu medicul despre problemele pe care le întâmpină în intimitate. Disfuncţia erectilă, ejacularea precoce şi ejacularea întârziată pot avea diverse cauze, dar au aceiaşi factori comuni - frustrare şi îngrijorare. În cazul bărbaţilor care se confruntă cu astfel de probleme o soluţie ar fi terapia sexuală.
În cazul celorlaţi, care nu se confruntă cu disfuncţii erectile, o soluţie ar fi ca atunci când oboseala a atins cote maxime, să comunice asta partenerului şi să petreacă cel puţin 10 minute în compania celuilalt, fără să fie implicaţi în nicio activitate.
Ajută şi dacă zilnic îşi exprimă sentimentele în cuvinte („Te iubesc!“, „Mi-a fost dor de tine!“) şi dacă încearcă să facă mai multe lucruri în doi: o cină la un restaurant, un pahar de vin la masa din bucătărie, o plimbare de mână prin parc, un concediu de câteva zile.
Creşterea libidoului depinde şi de starea generală de sănătate. În acest sens, specialiştii recomandă adoptarea unei diete echilibrate, respectarea unui program de odihnă, comunicarea sinceră cu partenerul.