Medicul Ciprian Pop-Began: Ce să ştii despre anticoncepţionale
Iei pilule de mai mult de un an? Indicat ar fi să faci o pauză de cel puţin o lună. Ştii că nu trebuie să iei antibiotice în paralel cu anticoncepţionalele? Ei bine, e o regulă pe care o poţi încălca în anumite condiţii. Când anume?
Există multe mituri despre anticoncepţionale. Fie că nu mai poţi face copii dacă le iei pentru o perioadă lungă de timp, fie că ar scădea apetitul sexual, fie că produc în corp modifări, cum ar fi în coagularea sângelui. Dacă citeşti prospectul unor pilule, ai impresia că ai de-a face cu o bombă cu ceas. Noi ne-am informat şi am aflat ce trebuie ştiut ca anticoncepţionalele să fie administrate în siguranţă, cu riscuri minime.
Contraceptive orale, până la 40 de ani
Pentru că anticoncepţionalele perturbă echilibrul hormonal al organismului, este indicat ca vârsta minimă de la care ar trebui administrate să fie 18 ani. Există voci care recomandă chiar de la 21 de ani. Asta pentru a nu perturba un organism încă nematurizat. Este indicat ca nefumătoarele să nu mai ia contraceptive orale după vârsta de 40 de ani. În cazul fumătoarelor, vârsta maximă la care ar trebui să se opteze pentru altă metodă contraceptivă este de 35 de ani. La ele, riscul bolilor cardiovasculare este mai mare. Atât fumatul, cât şi vârsta înaintată şi administrarea de pilule sunt factori care pot duce la apariţia afecţiunilor de inimă.
O lună pe an, pauză
Dacă iei contraceptive orale, este obligatoriu să faci o pauză de cel puţin o lună pe an. Astfel, le dai timp ovarelor să-şi refacă echilibrul hormonal, spun medicii ginecologi. Ce faci când îi dai corpului pilule? Secreţia hormonală proprie scade, deoarece primeşte deja din exterior hormonii necesari. Adică, lună de lună, ovarele produc mai puţin hormoni. Studiile arată că, în timp, femeile care iau anticoncepţionale fără pauză riscă să facă insuficienţă ovariană: ovarele îşi opresc activitatea prematur.
Se pot combina cu anumite antibiotice
Oricât de roz şi inofensive ar părea unele dintre ele, anticoncepţionalele sunt până la urmă medicamente. Aşa că există riscul să interacţioneze cu alte pastile pe care le iei şi să-şi anihileze reciproc efectul. Cea mai comună asociere care ne vine în minte este cea cu antibioticele. Dar trebuie să ştii că efectul pilulelor scade şi dacă iei unele medicamente antiepileptice sau antivirale (cum sunt cele anti HIV). Întorcându-ne la antibiotice, specialiştii informează că doar antibioticele pe bază de rifampicină sau rifambutină scad efectul contraceptivelor orale. Acestea cresc producţia de enzime din corp, proteine care au efect asupra hormonilor din organism. Aşa că sfătuieşte-te cu medicul tău, ca să-ţi recomande o grupă diferită de antibiotice.
Ciprian Pop Began
Medic primar obstetrică-ginecologie
Anticoncepţionalele produc modificări generale în organism, cum sunt cele de coagulare, de exemplu. Acestea depind de receptivitatea femeii şi de factorii de risc suplimentari: vârsta înaintată, dacă fumează. Posibilele efecte adverse sunt menţionate însă în prospectul contraceptivelor, iar dacă pilulele sunt folosite corespunzător, toate aceste riscuri scad. Când anticoncepţionalele sunt administrate în scop terapeutic, sunt necesare analize (dozări hormonale). În cazul prevenirii unei sarcini, pilulele se vor administra ţinând cont de factorii de risc şi de vârstă.