Tu ştii ce e crioconservarea de ovocite?
Tot mai multe femei doresc să se concentreze în primul rând asupra clădirii unui viitor profesional şi apoi asupra întemeierii unei familii.
Pe de altă parte, situaţia materială instabilă a cuplurilor cu vârste cuprinse între 20-30 de ani sau apariţia anumitor probleme de sănătate neprevăzute constituie alţi factori care determină decizia de a amâna căsătoria şi apoi sarcina. Pentru soluţionarea acestor probleme există crioconservarea de ovocite.
Această tehnică oferă conservarea fertiltăţii feminine pe termen lung permiţând femeilor să-şi congeleze ovulele sănătoase pentru o concepţie ce va avea loc în viitor.
Când poţi apela la crioconservarea de ovocite? Crioconservarea ovocitelor a devenit în ultimii ani o soluţie tot mai frecventă pentru problema vârstei şi influenţa acesteia asupra fertilităţii, iar multe femei preferă să apeleze la această procedură pentru a-şi prezerva ovocitele la vârsta la care acestea sunt integre şi sănătoase, pe la 20-25 de ani, evitând astfel viitoarele probleme cu producţia sau calitatea acestora.
Mai mult decat atât, crioconservarea constituie şi o modalitate optimă de prezervare a fertilităţii pentru femeile care suferă de cancer şi urmează procedura de chimioterapie, întrucât medicaţia şi terapia cu radiaţii pot îngreuna succesul concepţiei, dar pot şi altera funcţiile ovarelor şi încetini producţia de ovule.
Care sunt şansele de reuşită?
„Rata de succes a acestui procedeu este aproximativ aceeaşi ca la fertilizarea în vitro, cam de 20-25%. Crioconservarea este o procedură extrem de complexă ce oferă o şansă în plus cuplurilor care au probleme cu conceperea unui copil. Aceasta e recomandată pentru autoconservarea fertilităţii înainte de chimioterapie, radioterapie, în cazul unor boli autoimune sau care afectează sănătatea sistemului reproducator. În plus, aceasta procedură se realizează şi pentru bărbaţi, prin colectarea şi congelarea mai multor probe de spermă, în zile diferite. În cazul barbatilor, aceasta necesitate poate apărea înaintea unei vasectomii, înainte de intervenţii la nivelul testiculelor, în cazul diagnosticului de boli ce determină dificultăţi în colectarea spermei (dificultăţi erectile, probleme psihologice, diabet, afecţiuni ale maduvei spinării, boli psihice) sau boli ce duc la scaderea progresiva a calităţii spermei (azoospermia)” susţine dr. Dorina Codreanu, doctor în Ştiinţe Medicale cu supraspecializare FIV la Clinica Gynera din Bucureşti.