De ce este important preludiul. Cum îţi pregăteşti partenerul pentru o partidă de neuitat

1 preludiu jpg jpeg

Nu există niciun manual de instrucţiuni pentru a iniţia cel mai bun preludiu, iar atât bărbaţii, cât şi femeile sunt unici în ceea ce priveşte nevoile şi dorinţele sexuale. Cu toate acestea, există câteva reguli generale pentru a prelungi momentele romantice în cuplu şi pentru a spori tensiunea sexuală.

Preludiul ajută la eliberarea de hormoni „ai fericirii”, cum ar fi oxitocina. Aceştia cresc intimitatea şi, mai ales, reduc nivelul hormonilor de stres (cortizol) pe cale naturală. Creierul este cel mai mare organ sexual, de aceea preludiul necesită timp de acomodare pentru a relaxa corpul şi pentru a provoca imaginaţia. 

Explorează zonele erogene!

Trei părţi foarte sensibile ale corpului unei femei sunt buzele, sfârcurile şi clitorisul, acesta din urmă având 8.000 de terminaţii nervoase. În general, pentru partenere durează mai mult timp pentru a ajunge la orgasm comparativ cu partenerii lor, iar preludiul este o activitate importantă. Dacă partenerului îi este de ajuns doar să se gândească la sex şi să aibă o erecţie, pentru majoritatea femeilor, dorinţa de sex nu este suficientă. În acest caz, preludiul pregăteşte atât mintea, cât şi corpul înaintea actului sexual. Femeile au nevoie să fie sărutate, îmbrăţişate, mângâiate pentru ca vaginul să aibă timp să se lubrifieze. În plus, sentimentele joacă un rol esenţial într-un cuplu, iar majoritatea femeilor au nevoie de stabilitate emoţională când vine vorba despre bărbatul pe care îl iubesc.

De ce este important

În ciuda credinţei că bărbaţii nu sunt dornici de preludiu, un studiu a arătat contrariul. Atât bărbaţii, cât şi femeile şi-au dorit ca preludiul să dureze aproximativ aceeaşi perioadă de timp, şi anume 18-19 minute. În realitate, femeile au avut în medie 11 minute de preludiu, iar în cazul bărbaţilor timpul a durat în medie 13 minute. Într-o altă cercetare a unor specialişti de la Universitatea din Chicago, au luat parte 1352 de bărbaţi şi de femei cu vârsta cuprinsă între 57-85 de ani. Rezultatele au arătat că bărbaţii au de 2,4 ori mai multe şanse să aibă probleme cu erecţia, de 2,2 ori mai multe şanse să aibă probleme cu orgasmul şi excitarea şi de 5 ori mai multe şanse să nu le placă partida de dragoste atunci când evită preludiul sau nu l-au avut niciodată. Psihosexologii sfătuiesc partenerii să facă dragoste aşa cum preferă partenerele lor pentru a evita apariţia problemelor sexuale şi pentru a creşte satisfacţia sexuală şi relaţională în cuplu. Totuşi, dacă sunt bărbaţi cărora nu le place preludiul, specialiştii sfătuiesc partenerele să transforme momentul dinaintea actului sexual într-un joc, într-o tachinare pentru a face o atmosferă mai dinamică.

Sfaturi pentru un preludiu reuşit

  • Senzualitatea este secretul unui preludiu bun, deoarece creşte atracţia sexuală, iar asta poate însemna mângâierea părului, a braţelor, a spatelui sau sprijinirea capului pe umărul partenerului.
  • Totodată, preludiul poate începe şi cu un masaj erotic, purtarea unei ţinute sexy (în cazul partenerei), momente de striptease sau de flirt şi chiar cu o partidă de sex oral.
  • Specialiştii în terapie sexuală recomandă preludiul pe tot parcursul actului sexual, nu doar la început, mai ales cuplurilor care, odată cu trecerea timpului, s-au obişnuit să treacă direct la acţiune.
  • Cea mai mare greşeală pe care o pot face partenerii de cuplu este să asocieze preludiul doar cu zonele erogene. Este o credinţă eronată, spun specialiştii: şi celelalte zone ale corpului sunt importante şi trebuie explorate, cum ar fi gâtul, urechile, bărbia ş.a.
  • Comunicarea este un alt secret al unui preludiu reuşit, atât înaintea, cât şi în timpul actului sexual. În acest caz, ambii parteneri îşi pot exprima nevoile, plăcerea sau emoţiile, oferindu-şi unul altuia un feedback despre ceea ce îi face să se simtă bine.
  • În afară de stimulul tactil, preludiul se poate baza şi pe celelalte simţuri: auz, miros sau gust, ca de exemplu folosirea unei pene, a unei măşti de acoperire a ochilor sau a tubului cu frişcă.
  • Preludiul ar trebui să înceapă chiar în afara dormitorului. De exemplu, un mesaj romantic în timpul pauzei de prânz sau în timpul rutinei zilnice poate fi o idee.
  • Înlăturarea hainelor poate începe lent, savurând fiecare atingere a celuilalt partener.