VIDEO: Contracepţia de urgenţă, de la A la Z

1 2 jpg jpeg

Cunoscută şi sub numele de pilula de a doua zi sau pilula de după, contracepţia de urgenţă conţine levonorgestrel, un tip de hormon întâlnit şi în anticoncepţionalele orale, care împiedică formarea unei sarcini. Eficienţa pilulei este de 95% dacă este luată în primele 24 de ore de la contactul sexual şi scade la 85% la 24-48 de ore şi la 58% în intervalul 49-72 de ore.

„Femeile active sexual ar trebui să ia în considerare această pilulă în cazul eşecului unei alte metode contraceptive utilizate. Cu toate acestea, femeile trebuie să ştie că există unele limitări“, spune Mirela Popa, medic primar obstretrică ginecologie de la Medlife Bucureşti.

Ai luat pilula? Nu bea ceai de sunătoare!

Eficienţa pilulei de a doua zi depinde în mare măsură de modul în care este metabolizată de organism. „Dacă în mai puţin de 4 ore de la administrare apar vărsături, atunci este necesar să iei o altă pastilă“, explică medicul ginecolog Mirela Popa.

Un alt factor ce poate influenţa eficienţa metodei contraceptive de urgenţă este şi alimentaţia. De pildă, ceaiul de sunătoare şi sucul de grepfrut se numără printre alimentele care pot reduce din eficienţa pilulei.

La fel de important este ca femeia să verifice prospectul înainte de administrare. Există riscul ca unele medicamente pe care le ia să diminueze eficienţa pilulei de a doua zi.

Se poate lua doar de două ori pe an

Ca orice alt medicament, pilula poate duce la apariţia unor efecte nedorite dacă este administrată de prea multe ori. Potrivit specialiştilor, nu este indicat să se apeleze la această metodă decât de două ori pe an.

„Fiind un medicament pe bază de hormoni, folosirea frecventă a pilulei poate duce la dereglarea ciclului menstrual în luna în care a fost luată. Astfel, menstruaţia poate apărea cu maxim câteva zile mai devreme sau mai târziu decât de obicei”, adaugă medicul ginecolog Mirela Popa.

Stările de ameţeală, printre efectele secundare

În cele mai multe cazuri, femeile nu observă niciun efect secundar după utilizarea pilulei de a doua zi. Cu toate acestea, în unele situaţii pot apărea anumite simptome, cum ar fi stările de ameţeală, vărsăturile (la 1 din 100 de femei), durerile de cap, sensibilitate la nivelul sânilor, diareea sau oboseala.

„Dacă femeia a apelat la contracepţia de urgenţă, iar menstruaţia întârzie mai mult de o săptămână sau este prea severă ori prea redusă, este recomandat controlul medical pentru eliminarea suspiciunilor privind o sarcină nedorită“, explică medicul ginecolog.

Durerile bruşte sau cele neobişnuite în partea inferioară a abdomenului se numără printre posibilele efecte nedorite ale contracepţiei de urgenţă. Mai ales dacă ele continuă chiar şi după câteva zile de la administrarei pilulei, indicat este ca femeia să meargă la medic. Ce tipuri există

În momentul de faţă, în farmacii există trei tipuri de pilule de a doua zi. Două dintre ele se pot cumpăra fără prescripţie medicală, în timp ce pentru cealaltă este nevoie de indicaţia specialistului.

- primul tip de contracepţie de urgenţă include o singură pilulă – trebuie luată în maximum 72 de ore de la contactul sexual neprotejat;

- al doilea tip conţine două pilule – prima trebuie luată în primele 72 de ore, iar cea de-a doua la 12 ore după;

- al treilea tip conţine o singură tabletă şi este eficientă 5 zile după contactul sexual neprotejat. Substanţa activă din pilulă se regăseşte şi în tratamentul fibromului uterin, de aceea trebuie să fie recomandată de medicul ginecolog, de cel de familie sau de planificare familială.

INFO: Pilula de a doua zi se poate lua chiar dacă persoana ia anticoncepţionale.

Dr. Mirela Popa, medic primar obstretică ginecologie de la Medlife Bucureşti

Pentru efect maxim, se ia în primele 72 de ore

Pentru ca pastila să aibă efectul dorit, este important să fie administrată în maximum 72 de ore de la contactul sexual neprotejat sau de la un „accident“ care a determinat îngrijorări cu privire la o eventuală sarcină nedorită (prezervativul a alunecat sau s-a rupt, pastilele anticoncepţionale regulate nu au fost administrate corect).

Pilula nu este recomandată persoanelor alergice la levonorgestrel, celor cu vârsta sub 16 ani sau în cazul în care sarcina este deja instalată.

SFAT: Mai multe despre contraceptia de urgenta se pot gasi pe platforma online www.planificaneprevazutul.ro.