O nouă sursă de informare despre contracepţia de urgenţă
Prin intermediul campaniei, SECS lansează platforma online www.planificaneprevazutul.ro, unde persoanele interesate pot apela la informare şi educare susţinută. Această platformă este menită să le ofere femeilor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 49 de ani informaţii corecte şi utile despre contracepţia de urgenţă ca metodă alternativă în cazul producerii unui „accident” în timpul contactului sexual.
Dacă este utilizată în cel mult 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, contracepţia de urgenţă reprezintă o măsură de protecţie eficientă în cazul în care un alt mijloc anticoncepţional a dat greş.
Platforma online este lansată din dorinţa de a contrabalansa rezultatele unui studiu recent din România. Rezultatele acestuia au arătat că româncele au, în medie, 38 de contacte sexuale neprotejate pe parcursul unui an.
În plus, aproape jumătate dintre femeile din România se expun riscului apariţiei unei sarcini nedorite, folosind metode cu un risc mare de ,,accident”, cum este metoda calendarului sau cea a retragerii.
Când vine vorba de metode contraceptive, româncele aleg pentru protecţie în proporţie de 31% prezervativul, 14% metoda retragerii, 2% spermicide vaginale şi doar 1% folosesc contracepţia de urgenţă. Dintre participante, 27% au recurs la avort neputând preveni apariţia unei sarcini nedorite, în timp ce 24% consideră avortul ca pe o metodă contraceptivă. Rezultatele obşinute au mai arătat că:
-94% dintre femei spun că toate deciziile privind viaţa lor sexuală le aparţin; - 85% dintre femeile intervievate au un partener sexual constant; - 35% din numărul total al femeilor care au participat la studiu au relaţii sexuale de cel puţin 3 ori pe săptămână, valoarea ajungând la 44% în cazul femeilor care au utilizat contracepţia de urgenţă în ultimii 3 ani; - o treime au avut parte de un „accident”, deşi au folosit prezervativul; - 68% dintre femeile chestionate au folosit contracepţia de urgenţă în ultimele 12 luni; - 10% dintre femei au plănuit să folosească pilula de a doua zi după sex, alegând să nu folosească nicio altă metodă contraceptivă; - 84% dintre acestea ţin cont de posibilitatea de a contacta boli sexuale atunci când vine vorba de deciziile legate de sex. Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion de 500 de femei, cu vârta cuprinsă între 16-49 de ani. Pilula de a doua zi are o eficienţă de 95% Contracepţia de urgenţă este singura metodă care, utilizată în maximum 72 de ore de la un contact sexual neprotejat, poate preveni instalarea unei sarcini.
Eficienţa metodei este de 95% dacă este administrată în primele 24 de ore de la „accident” şi scade la 85% la 24-48 de ore şi la 58% în intervalul 49-72 de ore.
Cunoscută şi sub numele de ,,pilula de a doua zi”, contracepţia de urgenţă acţionează prin substanţa activă levonorgestrelul (un hormon asemănător progesteronului), împiedicând ovulaţia şi, astfel, formarea sarcinii.
Recomandată femeilor de peste 16 ani, pilula este disponibilă în farmacii şi poate fi achiziţionată şi fără prescripţie medical. Contracepţia de urgenţă se administrează când:
- nu există certitudinea că momentul „retragerii” a fost sau nu ulterior ejaculării (fie ea şi parţială sau cu eliberarea unei cantităţi foarte mici de lichid seminal);
- folosirea metodei calendarului lasă loc de îndoieli;
- diafragma/ prezervativul s-a rupt sau a alunecat;
- dispozitivul intrauterin (steriletul) a fost expulzat;
- metoda contraceptivă regulată nu a fost folosită corect - de exemplu, aţi uitat/pierdut pilula anticoncepţională sau, din cauza hipermotilităţii gastrointestinale (diaree), ea nu a fost absorbită;
- au fost luate medicamente care reduc eficienţa anticoncepţionalelor zilnice (precum antibiotice antituberculoase, barbiturice, antiepileptice, antivirale pentru infecţia HIV, antimicotice sistemice sau medicamente pe bază de sunătoare).