Inelul contraceptiv, o alternativă la pilulă?
La nivel mondial, pilulele contraceptive pierd tot mai mult teren în faţa metodelor alternative de contracepţie. Dintre acestea, inelul vaginal contraceptiv este folosit în ultima vreme din ce în ce mai des.
Se înlocuieşte o dată pe lună
Inelul contraceptiv vaginal este un dispozitiv transparent, ce are în compoziţia sa doi hormoni, estrogen şi progesteron, care sunt absorbiţi de mucoasa vaginală, iar mai apoi ajung în sânge. Inelul se introduce în vagin în primele zile de ciclu.
După trei săptămâni însă trebui îndepărtat, deoarece urmează o pauză de şapte zile. Femeile care îl folosesc pentru prima dată este bine să se adreseze, în prealabil, medicului ginecolog.
Înainte de a recomanda inelul vaginal, medicul va face un set de analize pentru a vedea dacă această formă de contracepţie i se potriveşte pacientei.
Citeşte şi:
- 5 întrebări şi răspunsuri despre contraceptive
- Contracepţia de urgenţă, de la A la Z
- Contracepţia la 20, 30 şi 40 de ani
Foarte puţine efecte adverse
Spre deosebire de celelalte contraceptive, inelul vaginal are foarte puţine efecte secundare. Asta pentru că cei doi hormoni pe care îi are în compoziţia sa se eliberează în cantităţi suficient de mici atât cât să inhibe ovulaţia, dar în acelaşi timp să nu tulbure funcţiile organismului.
În urma studiilor s-a observat o incidenţă scăzută a efectelor adverse asociate, în general, estrogenului, cum sunt durerile de cap, greaţa şi sensibilitatea mamară.
Specialiştii avertizează că în situaţia în care inelul se elimină fără ca cele 21 de zile să se încheie, poate fi pus la loc, însă nu trebuie să treacă mai mult de trei ore. În caz contrar, devine ineficient. Inelul nu produce disconfort şi înlătură pericolul unei sarcini nedorite.
De asemenea, eficienţa contraceptivă a inelului vaginal nu este afectată de tulburările gastro-intestinale, precum vărsături sau diaree, deoarece hormonii se eliberează direct în sânge.